VIDEO | Vasile Vouciuc, elev la Colegiul Național ”Dragoș Vodă”, a fost premiat în cadrul unui concurs de creație, Certamen Covidianum

Vasile Vouciuc, elev în clasa a IX-a la Colegiul Național ”Dragoș Vodă”din Sighetu Marmației, a fost premiat în cadrul unui concurs de creație, Certamen Covidianum, organizat de Catedra de Filologie Clasică (Departamentul de Limbi și Literaturi Romanice, Clasice și Neogreacă) a Universității București, alături de Societatea de Studii Clasice din România. În cadrul acestei competiții elevilor li s-a propus să scrie, într-o latină clasică și să trimită versuri pentru cântecul Ameno, al grupului ERA.

Înscrierile pentru concurs au fost în perioada mai-august, iar rezultatele s-au afișat la începutul lunii septembrie. Concursul,s-a desfășurat online și a fost o provocare pentru liceeni.  Cele mai bune 3 variante au fost răsplătite cu vouchere de 300, 200 respectiv 100 de lei pentru ca elevii să-și achiziționeze cărțile dorite. De la Colegiul Național „Dragoș-Vodă” din Sighet, a participat, obținând locul II la Certamen Covidianum, elevul Vasile Gabriel Vouciuc din clasa a IX-a E care, în luna februarie a acestui an a obținut și locul I la etapa județeană a Olimpiadei de Limba Latină, calificându-se la națională, profesor coordanator, Brîndușa Oanță.

  ”Concursul are legătură cu Covid-ul pentru că s-a organizat ca o alternativă la faza națională a olimpiadei de latină și a concursului de latină Certamen Ovidianum, care au fost anulate, din cauza pandemiei de coronavirus. Acest concurs constă în compunerea unor versuri, în limba latină, pentru melodia Ameno, interpretată de grupul ERA, melodie ale cărei versuri sunt scrise într-o limbă imaginară, însă cuvintele au oarecum o formă latinească. Seamănă cu limba latină, dar nu însemnă nimic”, spune Vasi Vouciuc.

A fost o adevărată provocare pentru Vasi, care declară că  este atars de misticitatea limbii latine.  A avut la dispoziție patru luni să scrie textul și să-l trimită la Societatea  de Studii Clasice, din București.

”Încă, de prima dată când am citit regulamentul am fost hotărât că vreau să încerc și să dau o smenificație melodiei.. Ideea textului pe care l-am scris e că nu trebuie să cunoaștem totul, nu trebuie să știm toate secretele lumii pentru a duce o viață bună, ci trebuie să ne lăsăm ghidați de pace, de armonie, de empatie”, spune Vasi.

Brândușa Oanță a fost coordonator în realizarea acestui parcurs al elevului sighetean.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.