VIDEO | Urmaşii victimelor Holocaustului vor primi o indemnizaţia lunară, au decis deputaţii

Urmaşii victimelor Holocaustului vor primi o indemnizaţia lunară, au decis deputaţii. Cei care sunt urmaşi ai persoanelor decedate sau dispărute în timpul Holocaustului vor primi o indemnizaţie lunară de 175 de lei, începând cu anul viitor, potrivit unui proiect de lege aprobat de Camera Deputaţilor, for decizional. 

Proiectul de lege completează OUG 105/1999, iar indemnizaţia stabilită pentru aceşti urmaşi are cea mai mică valoare dintre cele prevăzute de actul normativ pentru persoanele persecutate în anii 1940-1945. Proiectul de lege, ce vizează completarea OUG 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile din 1940-1945, stabileşte că indemnizaţia lunară va fi de 175 lei pentru urmaşii celui decedat, dispărut sau exterminat în trenul morţii, în timpul masacrelor îndreptate împotriva populaţiei minoritate, în timpul deportării în ghetouri şi lagăre de concentrare din străinătate, în timpul privării de libertate în locuri de detenţie sau în lagăre de concentrare, în timpul refugierii, expulzării sau strămutării în altă localitate, în timpul evacuării din locuinţa pe care o deţinea, în timp ce a făcut parte din detaşamentele de muncă forţată”.
Copiii supravieţuitorilor persecuţiilor din motive etnice vor primi şi ei această indemnizaţie lunară, dacă erau minori în perioada cuprinsă între 6 septembrie 1940 – 6 martie 1945. Cei născuţi după data de 6 martie 1945 din părinţi supravieţuitori vor primi jumătate din această sumă. Şi urmaşii celor îndreptăţiţi să primească această indemnizaţie o pot solicita, dacă părinţii lor, deşi ar fi avut dreptul, nu au beneficiat de ea.
Potrivit proiectului de lege, sumele de bani vor fi acordate din 1 ianuarie 2022.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.