UPDATE Pakistan: Premierul declarat inapt de Curtea Supremă

UPDATE Pakistan: Premierul declarat inapt de Curtea Supremă
Curtea Supremă de Justiţie din Pakistan l-a declarat inapt pe premierul Yousuf Raza Gilani în ceea ce priveşte exercitarea funcţiilor, la două luni după ce l-a condamnat pentru refuzul său de a redeschide urmărirea penală pentru corupţie împotriva preşedintelui ţării, a anunţat televiziunea de stat, preluată de agenţiile de presă internaţionale.
Curtea Supremă i-a ordonat preşedintelui Asif Ali Zardari să adopte măsuri pentru alegerea unui nou premier, a adăugat sursa citată. 
Nu s-a anunţat dacă acest verdict va genera demisia imediată a lui Gilani. Acesta afirmă constant că doar parlamentul, nu justiţia, poate decide destituirea sa. 
Membri marcanţi ai Patidului Poporului Pakistanez /PPP/, de guvernământ, au evocat posibilitatea înlocuirii urgente a lui Gilani cu un alt cadru al partidului, pentru a evita declanşarea unei crize cu instituţia judiciară şi un blocaj al puterii. 
Respectivul verdict intensifică incertitudinea politică şi fragilizează un guvern care se confruntă deja cu o violentă rebeliune islamistă, iniţiată de talibani afiliaţi la Al-Qaida, şi cu o gravă criză economică şi socială. 
Decizia Curţii Supreme de Justiţie ar putea deschide calea alegerilor legislative anticipate, în cursul acestui an. 
PPP a convocat o reuniune de urgenţă după anunţarea verdictului, a indicat acelaşi post de televiziune. 
"Preşedintele Zardari conduce această reuniune destinată examinării situaţiei, la care participă şi premierul" Gilani, a declarat pentru AFP un reprezentant guvernamental, care a preferat anonimatul. 
”Yousuf Raza Gilani a fost scos din rândurile parlamentarilor la 26 aprilie, data condamnării sale", a anunţat preşedintele Curţii Supreme, judecătorul Iftikhar Muhammad Chaudhry dând citire sentinţei.Cu aceeaşi dată, mandatul de prim-ministru al lui Gilani a încetat, "funcţia fiind considerată vacantă", a insistat judecătorul pakistanez. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.