Unele propuneri ale fermierilor, în programele de sprijin derulate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a susţinut ieri o conferinţă de presă în care a prezentat câteva dintre programele de sprijin ce vor fi derulate în acest an. Astfel, au fost prezentate modificările ce au fost aduse proiectelor de acte normative elaborate la nivelul MADR, care s-au aflat în consultare publică în ultimele 10 zile, pentru programul ce vizează susţinerea producţiei de legume în spaţii protejate şi pentru programul de susţinere a usturoiului.

În urma procesului de dezbatere publică a proiectului de act normativ ce vizează susţinerea producţiei de legume în spaţii protejate, ministrul Agriculturii a prezentat noua formă a actului consolidat ce va merge spre avizare şi apoi spre aprobare, în şedinţa de Guvern. Au fost primite propuneri de la fermieri din diferite bazine legumicole importante din ţară şi în urma analizei acestora au fost elaborate noile propuneri ale actului normativ.

Astfel, pentru tomatele cultivate în ciclul I şi în ciclul II de producţie, pentru a încasa valoarea sprijinului maxim de 4000 euro/ beneficiar (3000 euro/beneficiar pentru ciclul I şi 1000 euro/beneficiar pentru ciclul II), producţiile vor trebui să fie valorificate după cum urmează:

  • Pentru ciclul I – între 1 martie şi 10 iunie
  • Pentru ciclul II – între 15 octombrie – 9 decembrie

În privinţa producţiilor minime necesare, trebuie realizate 3.000 kg/1.000 mp, faţă de forma iniţială a actului normativ care prevedea realizarea unei cantităţi de 5.600 kg/1.000 mp.

Referitor la susţinerea legumelor deficitare, beneficiarii pot primi 1.000 euro pentru producţiile valorificate în perioada 15 octombrie – 9 decembrie, iar producţiile minime necesare pentru 1.000 mp trebuie să fie pentru:

Castraveţi 4.000 kg, faţă de 5.600 kg

Ardei gras/ lung 2.000 kg

Fasole păstăi 1.500 kg

Spanac 1.000 kg

Salată 15.000 plante, faţă de 1.440 kg

„Ţinând cont de factorii de risc prezenţi în agricultură şi de tot ceea ce se întâmplă la nivel european şi chiar global, legumicultorii au nevoie de un sprijin concret pe care l-am prevăzut în actul normativ. Am pornit toate programele MADR de la analiza indicatorilor de rezultat, de la modul în care noi ne situăm în balanţa comercială, plecând de la producţie şi asigurarea consumului din resurse proprii naţionale raportat la ceea ce înseamnă importuri. Încurajez cetăţenii români să consume produse româneşti şi fermierii să producă mai mult pentru piaţa internă, astfel încât lanţul scurt dintre fermieri, producători şi consumatori să fie unul cât mai eficient „, a afirmat ministrul Adrian Chesnoiu.

În tot procesul de implementare al programului, un rol important îl are Autoritatea Naţională Fitosanitară, care prelevează probe de legume, în vederea monitorizării reziduurilor de pesticide, astfel încât pe masa consumatorilor să ajungă doar produse sigure pentru consum.

Bugetul total al programului producţiei de legume în spaţii protejate este de 225 milioane lei.

În ceea ce priveşte programul de susţinere a usturoiului, valoarea sprijinului de 3.000 de euro/ cultură/ ha/ beneficiar se va acorda pentru producţiile valorificate în perioada 1 iunie – 21 decembrie, iar producţia minimă necesară este de 3 kg usturoi/10 mp. Programul beneficiază de un buget total de 22,2 milioane lei.

Sursa: comunicat MADR

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.