VIDEO | Un nou proiect Erasmus câștigat de Colegiul Național Pedagogic ”Regele Ferdinand”

Totalitarism și Democrație în Europa după 1945” este noul proiect Erasmus câștigat de Colegiul Național Pedagogic ”Regele Ferdinand”din Sighetu Marmației. Colegiul este partener pe acest proiect alături de alte patru state europene, Estonia, Portugalia, Armenia și Germania. Prima întâlnire și primul schimb de experiență pe acest proiect are loc chiar în municipiul nostru.

Un grup de profesori și elevi de la mai multe licee din Germania, Estonia, Armenia și Portugalia sunt oaspții Colegiului Național Pedagogic ”Regele Ferdinand”din Sighet, prezenți la Sighet pentru a concretiza primele activități pe proiectul ”Totalitarism și Democrație în Europa după 1945”. Ca primă activitate, în aceste zile a fost organizată o vizită la Memorialul de la Sighet.

”Ne bucurăm să avem în aceste zile, în această săptămână, oaspeții pe acest proiect care au venit la Sighet pentru prima mobilitate pe acest proiect. În primul rând, elevii oaspeți sunt cazaâi în această perioadă la elevii noștri. Socializează în familii, se obșnuiesc cu stilul nostru de viață. Pe parcursul săptămânii participă la tot felul de workshop-uri”, spune Claudiu Chindriș, directorul Colegiului Național Pedagogic ”Regele Ferdinand”.

”Proiectul a început în urmă cu trei ani. În primăvară am început să muncim la el, să-l punem efectiv pe hârtie, să conturăm activitățile și obiectivele pe care le urmărim. În martie am aplicat la Comisia Europeană pentru acest proiect și în luna august am primit finanțarea și acceptul pentru derularea proiectului. Proiectul se va derula pe o perioadă de doi ani școlari.  La Sighet are loc prima întâlnire, prima mobilitate. Din fiecare țară avem câte șase elevi și doi  profesori prezenți. Avem un program extrem de complex, cu activități extrem de variate. Pe plan teoretic vom avea o colaborare cu Universitatea din Cluj, Profesorul dr. Virgil Țirău va veni și va conferenția pentru elevii noștri. Avem întâlniri și cu foști deținuți politici, numeroase workshopuri pentru elevi, avem și părți de istorie orală, vor lua interviuri pe stradă. Este totuși un proiect educativ”, spune Ovidiu Sechel, profesor de istorie și coordonator al echipei din Sighet, pe acest proiect.

Proiectul se va derula pe o perioadă de doi ani școlari. În acest an vor mai avea loc întâlniri la Estonia, în luna aprilie, în august în Armenia, iar în octombrie, în Portugalia, iar în februarie, anul viitor, va avea loc de și o deplasare pe proiect în Germania. Rezultatele proiectului vor fi evaluate prin diverse programe de feedback, cum ar fi chestionarele și fișele de evaluare. Pe larg despre acest subiect, în emisiunea ”Lucruri, fapte și oameni de valoare”, din 13 februarie, la TV Sighet, de la ora 18:30.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.