Un Diplomat francez aflat în vizită în Maramureş s-a arătat interesat de problemele rromilor maramureşeni

Un Diplomat francez aflat în vizită în Maramureş s-a arătat interesat de problemele rromilor maramureşeni

Prefectul Sandu Pocol şi preşedintele Mircea Man s-au întâlnit, în această dimineaţă, cu doamna Nicole Taillefer, prim consilier al Ambasadei Republici Franceze, aflată în vizită oficială în judeţul nostru. Scopul prezenţei însărcinatului cu afaceri interne al ambasadei este de a pregăti, în luna septembrie în România şi implicit în Maramureş, vizita unui senator francez care este membru al Comitetului de experţi pe problemele rromilor şi nomazilor din cadrul Consiliului Europei. La discuţii au participat secretarul judeţului, Dumitru Dumuţa şi Ciprian Danc din cadrul Ambasadei Republicii Franceze la Bucureşti.
       Diplomatul francez a mai efectuat două vizite private în Maramureş, ca turist şi s-a bucurat de frumuseţile naturale ale judeţului. 
       Prefectul Sandu Pocol a prezentat date statistice referitoare la judeţul nostru, respectiv cu privire  la comunităţile de rromi existente în Maramureş. De asemenea, a menţionat despre proiectele de ecologizare şi închidere a perimetrelor miniere, dar şi despre proiectele de implementare a măsurilor de incluziune socială a rromilor care au avut ca obiectiv creşterea gradului de reprezentare a rromilor în structurile administraţiei publice locale; dezvoltarea durabilă a unei reţele a experţilor locali pentru rromi; crearea de grupuri locale care să se ocupe de identificarea, planificarea şi implementarea de acţiuni care să ducă la incluziunea socială şi economică a rromilor şi dezvoltarea capacităţii instituţionale a administraţiei publice prin formarea şi angajarea de experţi locali rromi.
                  Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Mircea Man, a făcut referire la proiectele de reabilitare a infrastructurii de drumuri (DN1C, Baia Mare-Dej; E58 Baia Mare -Livada; DN 18 Baia Mare-Sighetu Marmaţiei- Moisei-Iacobeni; DN 18 B Baia Mare-Târgu Lăpuş), Spitalului Judeţean de Urgenţă "Constantin Opriş"; Restaurarea Turnului Măcelarilor; Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania. Maramureşul beneficiază de alte proiecte importante europene în cadrul programului de reabilitarea şi modernizare  a drumurilor de interes judeţean şi local, de alimentare cu apă a satelor, de programul pentru modernizarea satului românes. De asemenea, am atras în Maramureş numeroase fonduri europene în proiecte care sunt în derulare, a mai adăugat preşedintele Mircea Man. Acesta a mai pus accent pe necesitatea unei axe de implementare care să vină în sprijinul rromilor, să le ofere locuri de muncă şi să îi determine să evite practica cerşetoriei atât în ţară, cât şi în statele membre ale Uniunii Europene.
      Diplomatul francez a mai fost interesat de sprijinul acordat de conducerea judeţului tinerilor din sistemul instituţionalizat de protecţie a drepturilor copilului şi de domeniile de activitate care oferă oportunitate şi sunt atrăgătoare pentru investitorii francezi. Doamna Nicole Taillefer a mulţumit conducerii judeţene pentru primire şi s-a deplasat în teritoriu pentru a vizita locaţiile unor proiecte implementate cu fonduri guvernamentale franceze, urmând să revină în Maramureş luna viitoare, în cadrul vizitei pe care o va efectua senatorul francez, expert pe problematica rromilor în Consiliul Europei.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.