Trei femei primesc sâmbătă Premiul Nobel pentru Pace

Trei femei primesc sâmbătă Premiul Nobel pentru Pace
Preşedinta liberiană Ellen Johnson Sirleaf, compatrioata sa Leymah Gbowee şi yemenita Tawakkol Karman, figură de prim rang a ‘primăverii arabe’, vor primi sâmbătă, la Oslo, Premiul Nobel pentru Pace, care le-a fost decernat pentru a sublinia rolul femeilor în rezolvarea conflictelor, relatează AFP.
Comitetul Nobel a anunţat pe 7 octombrie atribuirea premiului celor trei femei – o tripletă istorică – ‘pentru lupta lor neviolentă în favoarea securităţii femeilor şi a drepturilor acestora de a participa la procesele de pace’. 
La o conferinţă de presă susţinută vineri la Institutul Nobel, laureatele au adus un omagiu femeilor care, spune ele, nu sunt numai victime ale conflictelor, ci şi cele care contribuie de acum în mod decisiv la rezolvarea lor. ‘A trecut vremea când femeile erau victime. Femeile sunt acum la conducere. Nu numai la conducerea ţărilor lor sau a luptelor, ci sunt şi lideri ai lumii’, a spus Tawakkol Karman. 
Prima femeie arabă care primeşte Premiul Nobel pentru Pace, dna Karman, ziaristă de 32 de ani, a fost una din forţele motrice ale mişcării care cere de la începutul anului plecarea preşedintelui yemenit Ali Abdallah Saleh, la putere de 33 de ani. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.