VIDEO | TRADIȚII ȘI OBICEIURI: Ce e bine să facem pe 25 martie, de Blagoveștenie

În 25 martie, creştinii prăznuiesc Buna Vestire, prima sărbătoare importantă închinată Maicii Domnului. Buna Vestire sau Blagoveștenia, cum mai este numită această zi, este o sărbătoare plină de tradiții și semnificații.

În satele din Maramureș în ajunul sărbătorii de Blgoveștenii, femeia greablă și adună din prin gospodărie frunze uscate și cregi rupte și le pune într-o grămadă, pentru a le  da foc, ca o primă curățenie de primăvară. Curățenia făcută în această zi nu este întâmplătoare deoarece este o tradiție ce se păstrează de sute de ani.

”Această sărbătoare este întâmpinată de maramureșenii de pe Valea Mare și Valea Cosăului pregătind gospodăria într-un fel anume. Își curăță gospodăria și pământul din jurul casei, fac un foc în ajunul acestei zile și în dimineața acesteia. E important să afumi gospodăria pentru a fi ferită de venirea zernilor (*șerpilor). Acești zerni care ies astăzi din pământ se pot trage la casa omului și ulterior să aducă necaz familiei respective. Până nu demult toată lumea știa de acest obicei, așa că nu se mirau vecinii dacă vedeau foc în grădină. Și astăzi bătrânii casei, dacă cunosc acest ritual și nu au posibilitatea să facă curățenie în ajunul acestei sărbători, se gândesc măcar pe un făraș să poarte jar și să înconjoare gospodăria, pun un pic de tămâie și se mai duc la marhă (*animale). Este o înnoire, se suprapune cu începutul de an agrar”, a precizat Măriuca Verdeș, etnolog.

În credința populară se crede că această zi prevestește și cum va fi ziua de Paști.

”Mai este o superstiție care este verificată în timp, și anume: cum va fi ziua aceasta, așa va fi și ziua de Paști. Dacă îngheață în seara aceasta se zice că va îngheța și de Paști. Noi ducem acest obicei mai departe făcându-l în primul rând cunoscut și încercăm să îi încurajăm pe cei tineri că trebuie să avem grijă de noi, că sunt niște forțe nevăzute. Maramureșenii sunt curați cu mintea și cu sufletul și aveau posibilitatea să verifice pentru că nu întâmplător aceștia își afumau gospădăriile, este un obicei care probabil s-a verificat și s-a constat uite eu nu am făcut asta și de aceea am pățit lucrul ăsta”, a explicat etnologul

Ce alte obiceiuri se păstrează în satele din Maramureș de Buna Vestire aflați de pe site-ul Maramedia.ro din articolul ”De Blagoveșteni în satele tradiționale” semnat de Măriuca Verdeș.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.