VIDEO | Tot mai puțini donatori de sânge

Majoritatea spitalelor se confruntă cu o reală criză de sânge, ajungându-se de multe ori la situaţia în care personalul medical să folosească stocul de urgenţă. În această perioadă, din cauza crizei sanitare, numărul donatorilor este și mai mic.

Centrul de Transfuzie Sanguniă Maramureș își dorește să conștientizeze populația despre importanța donării de sânge pentru a salva o viață.

”În fiecare vară numărul donatorilor de sânge este scăzut, lipsa majoră la Centrul de Transfuzie Sanguină Maramureș este de sânge. Avem nevoie din toate grupele sanguine, de cantități mari de sânge pentru că în această situație epidemiologică numărul donatorilor a scăzut, fiind vară, încă un motiv pentru care scade numărul donatoriilor, probabil sunt plecați din localitate iar cererile spitalelor sunt mari în condițiile în care, de exemplu sunt 9 donatori într-o zi și cu 50 de unități solicitate de spital”, a precizat Daniela Weber, , director Centrul de Transfuzie Sanguină Maramureș.

Cerere mare este și pentru donarea de plasmă convalescentă, folosită pentru tratarea bolnavilor de coronavirus.

”Avem nevoie de sânge în fiecare zi, avem nevoie de prezența donatorilor pentru sângele provine doar de la donatorii de sânge. Ne confruntăm nu doar cu lipsa sângelui pentru terapiile obișnuite care s-au făcut până în prezent, întâmpinăm dificultăți și la colectarea de plasmă. Solicitările pentru această plasmă convalescentă sunt destul de mari. Este o șansă în plus a pacienților critici infectați cu SARS-COV 2, această plasmă convalescentă poate fi donată de pacienții vindecați de infecția cu SARS-COV2”, a adăugat Daniela Weber, , director Centrul de Transfuzie Sanguină Maramureș.

Maramureșenii care au fost infectați cu noul coronavirus și s-au vindecat sunt rugați să doneze plasmă convalescentă. Aceștia trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani și vârsta maximă de 60 de ani și trebuie să aibă documentele medicale care să ateste istoricul infecției.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.