VIDEO | Angajatorii trebuie să acorde zile libere plătite salariaților părinți ai căror copii nu mai pot merge la școală

În contextul pandemiei de coronavirus, școlile s-au închis din luna martie și ar trebui să se deschidă odată cu începerea noului an școlar, dacă situația epidemiologică va permite acest lucru. Având în vedere că evoluția epidemiei de coronavirus este incertă, o nouă ordonanță de urgență a Guvernului publicată vineri în Monitorul Oficial stabilește modul în care vor fi acordate zile libere plătite acelor părinți care sunt nevoiți să stea acasă cu copiii, din cauza închiderii școlilor.

Potrivit OUG nr. 147/2020, ale cărei prevederi se aplică deja, angajatorii trebuie să acorde zile libere plătite salariaților părinți ai căror copii nu mai pot merge la școală din cauza epidemiei de coronavirus.

Părinții pot rămâne acasă cu copiii, dacă se închid școlile în urma rezultatului unei anchete epidemiologice pentru depistarea răspândirii epidemiei de coronavirus.

Părinții care cer zile libere plătite de la angajator au dreptul la o indemnizație de 75% din salariul de bază al unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut . Asta înseamnă că suma calculată are valoarea brută, nu netă, fiind supusă impozitării și plății contribuțiilor către stat.

Angajatorul este obligat să acorde zile libere plătite părinților care trebuie să stea acasă cu copiii, în baza unei cereri ce va trebui făcută de salariatul care solicită zilele libere plătite și a unor acte pe care trebuie să le predea angajatorului.

Indemnizație de 75% se plătește de către angajator părintelui salariat care solicită să rămână acasă cu copilul, din cauza suspendării cursurilor. Angajatorul va putea deconta ulterior suma de la stat.

Angajatorul va trebui să primească de la salariatul părinte care solicită zile libere plătite mai multe acte: o cerere întocmită de salariatul în cauză și o declarație pe proprie răspundere făcută de celălalt părinte care rămâne în câmpul muncii, o copie a certificatului de naștere al copilului sau a documentului care atestă încadrarea în grad de handicap.

Ca să poată primi zile libere plătite în baza OUG nr. 147/2020, salariații părinți trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să aibă copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau de educaţie antepreşcolară; celălalt părinte să nu beneficieze, la rândul său, de zile libere.

Beneficiază de zile libere plătite inclusiv părinții copiilor cu handicap grav și cei care au în grijă persoane adulte cu handicap grav, în condiţiile în care activitatea serviciului de zi este limitată sau suspendată din cauza epidemiei de coronavirus.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.