TEHNICI NOI: Progrese promițătoare în domeniul tehnologiilor imagistice pentru a înțelege misterele creierului

TEHNICI NOI: Progrese promițătoare în domeniul tehnologiilor imagistice pentru a înțelege misterele creierului

 Noi tehnici imagistice permit explorarea funcționării creierului într-un mod mult mai detaliat și în acțiune, deschizând calea pentru o mai bună înțelegere a tulburărilor neurologice și pentru noi tratamente, potrivit prezentărilor făcute joi la o conferință științifică din Boston, relatează vineri France Presse.

Cercetările și inovațiile a trei oameni de știință americani sunt printre ultimele progrese în neurologie, realizate ca parte a inițiativei cu privire la creier lansată în 2013 de fostul președinte Barack Obama.
Aceasta promite o abordare multidisciplinară, cu un buget de 434 milioane de dolari în 2017, a cărei ambiție este de a descoperi misterele acestui organ și de a-i trata patologiile, cum ar fi Alzheimer, Parkinson sau schizofrenia.
Una dintre aceste tehnologii imagistice în trei dimensiuni ("Scape"), pe cale de a fi comercializată, permite observarea structurilor cerebrale la nivel microscopic.
Astfel, potrivit experimentelor descrise la conferința anuală a Asociației Americane pentru Progresul Științei (AAAS), este posibil să se observe în mod individual toți neuronii din creierul unei drosofile în timp ce insecta este în zbor, caută hrană sau este cuprinsă de frică, a spus dr. Elizabeth Hillman, profesor de inginerie biomedicală la Universitatea Columbia din New York, care a inventat această tehnologie.
"Se pot vedea chiar flash-uri verzi atunci când neuronii semnalează organismului muștei să zboare în alt loc, ceea ce permite cu adevărat să înțelegem modul în care creierul comandă mișcările la animale în plină acțiune. Până acum acest lucru era imposibil", a explicat ea.
Acest nou instrument ”ne deschide un mare număr de câmpuri de cercetare. Sperăm să putem exploata cât mai bine această tehnică pentru a avea o mai bună înțelegere a patologiilor pe care le putem detecta, dar ale căror mecanisme nu le înțelegem", a continuat cercetătoarea, estimând că acest progres "ar trebui să conducă la descoperirea de noi terapii".
Un dispozitiv portabil de imagerie prin rezonanță magnetică (IRM), de dimensiunea căștii unui jucător de fotbal american, care a obținut recent un brevet, este, de asemenea, foarte promițător, a explicat Julie Brefczynski-Lewis, profesoară de cercetare la universitatea West Virginia și autoare a acestei invenții.
Este vorba de o tehnologie avansată de detectare miniaturizată, purtată pe cap, fără a jena mișcările pacientului. Acest detector permite să se vadă structurile profunde ale creierului, în timp ce tehnologiile de imagerie mai vechi produc doar imagini ale suprafeței acestui organ.
Or "emoțiile, memoria și comportamentul sunt fenomene care se produc în interiorul creierului, regiuni pe care le putem testa cu tehnologia noastră în timp ce participanții continuă să se miște, ceea ce este o premieră”, a precizat ea.
"Astfel, se poate scana creierul în acțiune, dând instrucțiuni care sunt importante pentru mers și pentru echilibru", a adăugat cercetătoarea, prognozând că tehnologia sa "va putea în cele din urmă să acopere întregul creier".
Potrivit ei, aplicațiile clinice sunt numeroase, fie că este vorba de detectarea precisă în creier a accidentelor vasculare cerebrale, epilepsie sau traumatisme ca urmare a unui accident sau de răni pe câmpul de luptă.
"Se poate, astfel, examina în timp real, într-o cameră de urgență, un pacient cu accident vascular cerebral și se pot determina rapid cele mai bune opțiuni pentru un tratament personalizat", a declarat Brefczynski-Lewis.
În acest nou arsenal de explorare a creierului, Sarah Stanley, profesor la Facultatea de Medicină Mount Sinai din New York, a prezentat o tehnologie ce permite activarea sau dezactivarea de la distanță a activității neuronilor fără a perturba comportamentul organismelor studiate, cu unde radio sau câmp magnetic.
Această nouă tehnică permite să se acționeze asupra neuronilor în locuri specifice din creier, ceea ce ar putea ajuta la descoperirea de noi tratamente, determinând ce tipuri de celule sunt implicate în boli. Această tehnologie ar putea fi utilizată ca o alternativă mai țintită spre neuro-stimulare cu impulsuri electrice, utilizată în prezent pentru a minimiza simptomele bolii Parkinson.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.