TEATRU ȘI FILM ROMÂNESC: "Comoara", în regia lui Corneliu Porumboiu

TEATRU ȘI FILM ROMÂNESC: "Comoara", în regia lui Corneliu Porumboiu

 Filmul "Comoara", în regia lui Corneliu Porumboiu, a câștigat, la 23 mai 2015, premiul Un Certain Talent, la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, iar la 29 mai 2015, a fost lansat în cinematografele din România.

"Comoara" spune povestea lui Costi, angajat la primărie, care duce o viață liniștită, alături de soția și de copilul său de 6 ani. Seara, Costi obișnuiește să îi citească povești fiului său, preferata celor doi fiind, nu întâmplător în alegerea regizorului, "Robin Hood". Într-o seară, un vecin îl roagă să îi împrumute niște bani, pretinzând că ar avea niște datorii la bancă. Costi ezită, iar în cele din urmă îl refuză, pentru că și el are credite la bancă. Vecinul revine, însă, și îi mărturisește adevăratul motiv: în satul bunicilor săi există o legendă, potrivit căreia străbunicul său ar fi îngropat o comoară în curtea casei, înainte de venirea comuniștilor la putere. Pentru a o găsi, ar avea nevoie de bani pentru a plăti pe cineva cu un detector de metale. În cazul în care Costi va suporta acest cost și dacă vor găsi comoara, se angajează să o împartă jumătate — jumătate. Costi nu stă prea mult pe gânduri și chiar de a doua zi caută pe cineva cu un detector de metale.
Rolurile principale sunt interpretate de Toma Cuzin, Adrian Purcărescu și Corneliu Cozmei. În film, Toma Cuzin joacă alături de soția și de fiul său. Actorul a mărturisit că această experiență a fost, pentru el, "incredibil de grea". "Deși am plecat de la ideea ‘nu am încredere în ei’ sau ‘nu știu cum o să fie, că nu sunt actori profesioniști’, în final am ajuns să nu am încredere în mine în raport cu ei. A fost foarte greu să joc cu copilul meu și cu soția mea. Cu ajutorul lui Corneliu am trecut peste", a declarat actorul. Alte roluri sunt interpretate de actorii Florin Kevorkian, Laurențiu Lazăr, Ciprian Mistreanu, Marius Coandă, Dan Chiriac, Clemence Valleteau, Iulia Ciochină, Radu Bânzaru.
Filmul a fost inspirat dintr-un documentar care nu a mai fost realizat în final, mai exact dintr-o poveste din familia lui Adrian Purcărescu, conform căreia strămoșii acestuia ar fi îngropat în curtea casei o comoară. "Nici eu nu știu exact cât din mine am pus acolo, însă pot să spun că locația este autentică, este chiar locația străbunilor mei și am ținut foarte mult ca filmările să aibă loc acolo și numai acolo", a declarat Purcărescu.
"Filmul ăsta a fost, cred, filmul pe care l-am făcut cel mai lejer și mare parte din succesul lui se datorează celor trei actori — Toma Cuzin, Adrian Purcărescu și Corneliu Cozmei. Eu cu Adrian (Purcărescu — n.r.) am fost acolo, am căutat o comoară cu domnul Cozmei. A fost ca un fel de aventură, am luat filmul ca pe o aventură", a afirmat Porumboiu, adăugând că "Mă interesează la tipul acesta de film să fie ca un soi de aventură și speranța mea e ca publicul să intre în acest tip de demers. (…) Din punctul meu de vedere, filmul este construit în jurul a două noțiuni — una de solidaritate și una de proprietate — și m-a interesat foarte mult tipul acesta de schimb". 
Regizorul Corneliu Porumboiu, la cea de-a cincea ediție a galei Premiilor Gopo, la Crystal Palace Ballrooms din Bucuresti; 28 martie 2011
"Comoara" a fost salutat de critică și anunțat ca o remarcabilă reușită, atrăgând atenția asupra Noului Val al cinematografiei române, de după perioada comunistă. "Comoara s-a dovedit o comoară canneză, pe gustul unui juriu internațional, cu un haz special și suficient de absurd cât să amintească, subtil, că autorul vine din țara lui Ionescu, devenit Ionesco", spunea criticul de film Irina-Margareta Nistor.
Cotidianul The New York Times scria, într-o cronică a acestui film, că filmele regizorului român Corneliu Porumboiu au loc într-o lume complet dezamăgită, în România post-comunistă, iar atenția pe care el o acordă acestei lumi este măsurată și meticuloasă. El favorizează scenele extinse, optează pentru cadre medii și lungi și mișcări minime ale camerei. Mai degrabă decât să forțeze ceva să se întâmple, el se mulțumește să aștepte până când evenimente dramatice apar din excentricitățile și puzzle-urile comportamentului uman. Este un film amuzant și bogat în implicații nedeclarate. Porumboiu, ca de obicei, face un joc lung, ținând spectatorii în priză cu spiritul său formal riguros, până când oferă o serie de execuții narative și vizuale reușite la sfârșit.
Secvența finală, însoțită de un semnal muzical puțin probabil dar perfect, este un gest cinematografic uimitor, o declarație hilară îngrozitoare despre valorile moderne, starea lumii, natura umană și orice altceva. Acesta este un film la fel de bun ca și numele său.
Potrivit site-ului www.rfi.ro, filmul "Comoara" s-a bucurat de recenzii elogioase și în presă franceză. Cotidianul francez Libération publica o cronică semnată de Clémentine Gallot și scrisă pe un ton admirativ: "Corneliu Porumboiu sondează istoria modernă a țării sale într-o fabulă politică burlescă și plină de subtilități". Le Monde consideră că în "Comoara", regizorul se joacă oarecum cu spectatorul ca pisica cu șoarecele, fără să definească de la bun început, în mod clar, sensul poveștii. Totodată, publicația franceză apreciază că, dintre toți regizorii români reprezentând Noul Val, Corneliu Porumboiu este cel mai greu de plasat într-o categorie, el știind să denunțe "opacitatea unor noțiuni precum cod, lege, datorie". Le Figaro, pe de altă parte, susține că regizorul român are "sensul absurdului", semnând o fabulă marcată de o "fantezie melancolică", iar filmul este și o "satiră contemporană".
Filmul "Comoara" a intrat anul acesta în cursa pentru trofeul acordat Celui mai bun film la Gala Premiilor Gopo, ce va avea loc pe 28 martie.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.