PROIECT: Un milion de semnături împotriva reformei Legii muncii în Franța

PROIECT: Un milion de semnături împotriva reformei Legii muncii în Franța

 O petiție online împotriva controversatei reforme a dreptului la muncă în Franța a însumat până în prezent peste un milion de semnături după doar două săptămâni de la lansarea ei, informează AFP.

Acest proiect de lege, prezentat de guvernul socialist ca fiind indispensabil luptei împotriva șomajului endemic, este criticat vehement de o parte a stângii. Sindicate ale salariaților și studenților au lansat un apel la manifestații pentru miercuri împotriva dispozițiilor de inspirație liberală ale acestui text care urmărește în special să faciliteze concedierile economice.
Adoptarea reformei fusese programată în Consiliul miniștrilor pentru 9 martie, dar examinarea ei a fost amânată pentru 24 martie în urma presiunilor sociale și politice.
Petiția, lansată de unii militanți socialiști și de sindicaliști pe site-ul change.org întrunise vineri 1.000.607 semnături de susținere, devansând astfel toate petițiile recente împotriva directivelor europene sau proiectelor de lege.
Intitulată ‘Legea Muncii: nu, mulțumesc !’, petiția cere ministrului muncii Myriam El Khomri să renunțe la acest proiect de lege, contestat până și în cadrul Partidului Socialist aflat la putere.
Odată cu reforma dreptului muncii, salutată de patronat și susținută de opoziția de dreapta, președintele Francois Hollande încearcă să ofere mai multă ‘flexibilitate’ întreprinderilor în angajări și concedieri, asigurând în același timp că vrea să mențină securitatea salariaților.
Președintele francez a făcut din reducerea șomajului condiția candidaturii sale pentru un al doilea mandat. Or, de la alegerea sa, numărul solicitanților de locuri de muncă a crescut de la 4,4 milioane la 5,5 milioane.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.