Tarifele de interconectare pentru telefonia mobilă scad cu 24% de la 1 septembrie 2012

Tarifele de interconectare pentru telefonia mobilă scad cu 24% de la 1 septembrie 2012

Tarifele maxime de interconectare percepute de operatorii reţelelor mobile de telefonie vor scădea cu 24%, de la 1 septembrie 2012, până la nivelul de 3,07 eurocenţi/minut, a anunţat joi Autoritatea Naţionale de Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
Aceasta este a doua etapă de reducere a plafoanelor maxime pentru tarifele de interconectare la telefonia mobilă în acest an, după cea din martie, când tarifele au fost reduse cu valori cuprinse între 19% şi 30%.Potrivit ANCOM, operatorii cărora li se aplică această reglementare sunt Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, Orange România, Romtelecom, RCS & RDS, Telemobil şi Vodafone România, respectiv toţi furnizorii activi de reţele şi servicii de telefonie mobilă destinate publicului din România, aceştia fiind identificaţi de ANCOM ca având putere semnificativă pe pieţele terminării la puncte mobile a apelurilor de voce în propriile reţele.Tariful de terminare reprezintă preţul plătit pe piaţa de gros de un furnizor de servicii de telefonie operatorului în reţeaua căruia sunt terminate apelurile efectuate de proprii utilizatori. Acest preţ se regăseşte în tariful perceput utilizatorului final care iniţiază apelul. Practicarea unor tarife de terminare excesive în raport cu costurile furnizării eficiente a serviciilor poate prejudicia concurenţa la nivelul pieţei de telefonie şi denaturează comportamentul de consum al utilizatorilor.În urma reglementărilor, tariful mediu pentru terminarea la puncte mobile a apelurilor de voce în România a scăzut în termeni nominali cu peste 70%, din 2003 şi până în prezent. Anul 2013 va marca noi evoluţii ale tarifelor de terminare ale apelurilor de voce, atât la puncte fixe cât şi la puncte mobile. Potrivit ANCOM, cuantumurile şi viteza reducerilor vor fi definitivate în urma consultărilor publice naţionale şi europene.Numărul total de utilizatori activi de telefonie mobilă din România era de 23,4 milioane la sfârşitul anului 2011, în scădere cu 4% faţă de cel înregistrat la finele lui 2010. De asemenea, numărul cartelelor preplătite active a scăzut în 2011 cu 6%, ajungând la 14,05 milioane, în timp ce numărul abonamentelor persoanelor fizice a scăzut cu 3% (până la 6,42 milioane), iar numărul abonamentelor încheiate de persoane juridice a crescut cu 5% (ajungând la 2,94 milioane), în comparaţie cu valorile înregistrate la nivelul anului 2010.

Rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă la sfârşitul anului 2011 era de 123 cartele SIM active la 100 locuitori şi a fost calculată pe baza rezultatelor preliminare ale recensământului desfăşurat în 2011.

AGERPRES
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.