Targ International de Inventii si-a desemnat castigatorii

Targ International de Inventii si-a desemnat castigatorii

Municipiul Baia Mare a gazduit in aceste zile Tragul international de Inventica si Idei Practice Invest-Invent 2011. Baimarenii pasionati de acest domeniu au gasit aici peste 70 de idei si brevete de inventii: de la dispozitive de control de automatizare a casei, roboti, turbine eoliene la sisteme antifurt pentru genti si multe alte realizari care au atras atentia curiosilor.

Turbina eoliana a profesorului Ioan Petrut a fost unul dintre punctele de atractie ale targului. Foarte mandru de realizarea lui, Ioan Petrut a explicat tuturor vizitatorilor de la standul sau cum functioneaza inventia. "Turbinele care se importa astazi costa intre 250.000-300.000 de dolari, au aproximativ 20 de tone si trebuie macarale speciale ca sa fie montate si trebuie vant foarte puternic. Asta a mea functioneaza cu vant de 10 kilometri/ora", a explicat prof. Ioan Petrut.

Viceprimarul municipiului Baia Mare, Dumitru Matei, si-a dorit ca acest targ sa fie vizitat de cat mai multi baimareni deoarece Maramuresul este unul dintre judetele cu cei mai multi inventatori. "Baimarenii au putut vedea de toate: de la modul in care se face gazul pentru caldura din apartament din apa de la robinet, pana la tehnologii de prelucrare a iazurilor fara poluare, lampi care distrug microbii. E o chestie deosebita. Nu stiu cand se va mai organiza in Baia Mare", a mentionat viceprimarul Baii Mari, Dumitru Matei.

La finalul targului, cele mai bune inventii au fost premiate. Astfel:

Marele premiu: dr. ing. Radu Marian pentru instalatia neconventionata pentru obtinerea energiei calorice

Premiul Universitatii Tehnice "Gh. Asachi" Iasi: Universitatea de Nord Baia Mare

Premiul Henri Coanda, clasa a III-a: prof. Ioan Petrut

Premiul Targului de Idei Practice: Andrei Urscahi, Horia Ursachi, dr. Ursache Tonel

Premiul Societatii Inventatorilor din Romania: Agentia de Cercetare pentru Tehnica si Tehnologii Militare Bucuresti

Premiul "Femeia inventatoare": Simona Petrut

Premiul "Invest-Invent": ing. Vlad Constantin

Premiul Cupa Targului Invest-Invent: Goldstein Jack si Gavril Duda

Premiul tanarului inventator: Alexandru Alexan, Anca Osan

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.