Tânjaua de la Hoteni, ajunsă la a 43-a ediţie

Tânjaua de la Hoteni, ajunsă la a 43-a ediţie

Inceperea lucrărilor agricole, a aratului ogoarelor  este un moment  important, însoțit peste tot  în Maramureș, de obiceiuri specifice.  Primăria Ocna Şugatag organizează Tânjaua de la Hoteni, duminică, 8 mai, eveniment ce marcheaza un obicei transmis  de peste veacuri , până în zilele noastre, fiind  sărbătorit primul om care a ieșit la arat. În acest an, sărbătoritul este un tânăr de 38 de an, Ioan Hotea.
Evenimentul, ajuns la a 43-a ediţie care urmareste sarbatorirea primului gospodar din satul Hoteni care a iesit cu plugul la arat, va debuta duminică, 8 mai, la ora 10:45. În dimineaţa sărbătorii,feciorii îşi împodobesc tânjelele  cu ramuri de mesteacăn şi panglici colorate, iar la timpul stabilit se adună la casa sărbătoritului, unde se leagă ”tileguţa”pe care va sta sărbătoritul.
Adunaţi la casa sărbătoritului, săteniii asistă la aşezarea gospodarului principal pe tileguţă şi la pornirea alaiului. De la casa tânărului Hotea Ioan se pleacă la ogorul întâi arat, care se înconjoară de trei ori, în sensul de rotire al Soarelui. Alaiul se opreşte, sărbătoritul se ridică în picioare se lasă jugurile şi tânjelele jos, iar în acel moment se aude glasul conducătorului alaiului care rosteşte o invocaţie. La 12:15 , la Valea Dărasca,  va avea loc actul ceremonial, cel al spălării şi purificării sărbătoritului.
De la 12:30 se va deschide Festivalul organizat în cinstea acestei sărbători. La 13:15 cei prezenţi vor asista la un program artistic cu participarea mai multor ansambluri şi artişti din Budeşti, Bârsana, Onceşti, Sat Şugatac, Coruia, Mireşu Mare, Şişeşti, Dumbrăviţa, Copalnic Mănăştur, Şomcuta Mare, Cerneşti, Bozânta Mare.
La sărbătoarea la care participă în decorul natural al Văii Dărasca câteva mii de oameni veniţi din localităţile din jurul comunei, din judeţ precum şi din toată ţară şi din străinătate sunt aşteptaţi şi reprezentanţi judeţeni, Prefectul Sandu Pocol, Preşedintele Consiliului Judeţean Mircea Man, senatori şi deputaţi.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.