Suprafaţa agricolă mai mică după recensământ

Suprafaţa agricolă mai mică după recensământ
Recensământul General Agricol, care s-a încheiat la 1 februarie 2011, este al doilea recensământ după 1989, precedentul având loc în 2002, iar următorul va fi anul 2020. În perioada intercensitară 2010 – 2020 se vor organiza microrecensăminte, anchete structurale în agricultură la 2-3 ani şi cercetări statistice anuale în sectorul vegetal şi sectorul animal.
Informaţiile obţinute prin efectuarea recensământului general agricol vor evidenţia schimbările structurale intervenite în agricultură judeţului nostru după recensământul din 2002, dar mai ales în perioada post-aderare la Uniunea Europeană, în ce priveşte: suprafaţa agricolă utilizată, efectivele de animale, dotariile exploataţiilor agricole cu maşini şi echipamente agricole, forţa de muncă în agricultură, realizarea indicatorilor din programele de dezvoltare rurală, precum şi alte informaţii despre exploataţiile agricole. Pe baza datelor de la recensământ se vor fundamenta politicile naţionale în domeniul agricol, politicilor economice şi sociale romaneşti şi mai ales dezvoltarea capacităţii de absorbţie de către România, implicit de judeţul nostru, a fondurilor din Uniunea Europeană în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale.
Au fost recenzate 137.877 de exploataţii agricole individuale – fără personalitate juridică şi 788 unităţi cu personalitate juridică.
Vasile Pop, director la Direcţia Judeţeană de Statistică a declarat că în prezent mapele de recensământ sunt în prelucrare la Direcţia Judeţeană de Statistică şi se introduc datele de către operatori, iar până la data de 1 iunie 2011 Direcţia Judeţeană de Statistică va publica o sinteză a principalilor indicatori, ca date preliminare.

Suprafaţa agricolă totală a Judeţului Maramureş este de 309.325 hectare, iar la recensământ sau înregistrat 262.811 hectare, mai puţin cu 46.514 hectare, respectiv 15%. Din suprafaţa recenzată de 262.811 hectare, au fost declarate că suprafaţa utilizată 256.564 hectare (97,6 %) şi suprafaţa neutilizată 6.247 hectare (2,4 %). Motivul acestor decalaje ar fi acela că în mediul urban, doar cei înscrişi în registrul agricol au fost recenzaţi, însă mai sunt cetăţeni care au terenuri şi nu figurează în registrul agricol. De asemenea, înregistrările în formulare s-au făcut pe bază de declaraţii liber consimţite şi nu pe bază de acte (documente) rămâne sub rezerva sincerităţii în declaraţii de justificat o parte din suprafeţe şi efective de animale. De menţionat faptul că şi indicatorii rezultaţi de la Direcţia Agricolă Maramureş sunt date declarative, la fel ca şi cele înscrise în formularele de recensământ, ceea ce determina să nu corespundă nici acestea cu situaţia reală din teren. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.