SUA: Cinci state votează în "Super Saturday" pentru nominalizarea la alegerile prezidențiale

SUA: Cinci state votează în "Super Saturday" pentru nominalizarea la alegerile prezidențiale

 Votarea era în curs de desfășurare în cinci state componente ale SUA, sâmbătă, în așa-numita zi "Super Saturday", pentru a alege cine va fi nominalizat la alegerile prezidențiale din noiembrie, relatează agenția DPA.

Alegerile din această "super-sâmbătă" sunt primele după cele ținute în ziua de "Super Tuesday" (super-marți), când 12 state au votat simultan, consolidând statutul de favoriți pentru republicanul Donald Trump și democrata Hillary Clinton.
Atât democrații cât și republicanii votează în Kansas și Louisiana, în timp ce caucusul republicanilor are loc în Kentucky și Maine, iar democrații au reuniuni similare în Nebraska, notează DPA.
Rezultatele sunt așteptate cel mai devreme după ora 19.00 GMT pentru caucusul republican din Kansas, în timp ce pentru statele Maine și Lousiana nu vor veni până la 2.00 GMT duminică.
Deși în tabăra republicană s-a încercat să se prevină ca Trump, un miliardar nou venit, să obțină nominalizarea partidului conservator pentru alegerile din noiembrie, el rămâne cu toate acestea în fruntea sondajelor printre alegătorii republicani.
Printre concurenții săi au rămas senatorii Ted Cruz de Texas și Marco Rubio de Florida, precum și guvernatorul de Ohio John Kasich. Neurochirurgul pensionat Ben Carson s-a retras din cursă în această săptămână.
În această săptămână, atât Mitt Romney cât și John McCain, nominalizările republicane pentru alegerile prezidențiale din 2012 și 2008 respectiv, s-au opus puternic nominalizării lui Trump.
În tabăra democrată, fostul secretar de stat Hillary Clinton conduce în sondaje în fața senatorului de Vermont Bernie Sanders.
Trump are 329 de delegați până în prezent, în comparație cu cel mai apropiat rival al său, Cruz, cu 231, potrivit RealClearPolitics. 1.237 de delegați sunt necesari pentru a câștiga.
Clinton a câștigat 1.058 de delegați — aproape jumătate din numărul necesar — în timp ce Sanders are 431 după Super Tuesday, amintește DPA.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.