CRIZA REFUGIAȚILOR: Viena cere din nou stabilirea de cote de către Germania

CRIZA REFUGIAȚILOR: Viena cere din nou stabilirea de cote de către Germania

Cancelarul austriac Werner Faymann a insistat din nou sâmbătă asupra necesității ca Germania să stabilească o cotă anuală de refugiați pentru a evita să îi atragă în continuare, cu două zile înaintea unui summit european privind criza migratorie.

"Germania trebuie la rândul ei să fixeze o cifră privind numărul de refugiați pe care îi poate primi și pe care este gata să-i aducă în regiune din Siria și Turcia", a declarat cancelarul social-democrat într-un interviu acordat cotidianului Kurier ce apare duminică și a fost publicat online sâmbătă, notează AFP.

Această cotă ar putea fi de "400.000 de refugiați" pe an, a sugerat Faymann, bazându-se pe plafonul de 37.500 de solicitanți de azil stabilit de Austria, o țară de 8,5 milioane de locuitori, pentru anul 2016.

"Germania ar trebui în cele din urmă să spună clar ce dorește, în caz contrar refugiații vor continua să pornească la drum" în direcția acestei țări, a adăugat liderul austriac.

Germania este destinația favorită pentru migranții ce fug din zonele de conflict din Orientul Mijlociu pentru a ajunge în Europa prin Turcia și Grecia.

"Milioane dintre ei sunt chiar gata să vină", a avertizat Faymann, care dorește ca deplasarea lor spre Europa să se facă acum "pe cale legală","pe baza unor cote", în locul unei "politici de a-i lăsa să treacă, haotice și dezordonate".

Austria a luat inițiativa în ianuarie de a fixa cote de primire a solicitanților de azil pe teritoriul său și apoi, în coordonare cu statele de pe ruta balcanică, să restricționeze trecerea refugiaților la frontiere.

În ultimele două săptămâni, Macedonia, poartă de intrare pe această rută, nu a lăsat să treacă din Grecia decât 2.000 de migranți, reprezentând numărul nou-veniților în Grecia din Turcia în doar două zile.

Cancelarul austriac, a cărui țară a primit 90.000 de migranți în 2015, a justificat înăsprirea poziției sale prin lipsa de solidaritate între țările UE, dintre care "multe s-au bazat pe faptul că trei țări — Austria, Germania și Suedia — îi primesc pe refugiați".

El nu a exclus "un litigiu juridic" cu Comisia Europeană, care a considerat cotele austriece "incompatibile cu dreptul european". "Rămânem pe pozițiile noastre", a conchis cancelarul.

La summitul programat luni la Bruxelles, UE speră să obțină de la Turcia eforturi pentru a opri fluxul de candidați la exil, amintește France Presse.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.