STUDIU: 96% dintre utilizatorii români de Internet care au instalat un program ad-blocking vor continua să îl folosească

STUDIU: 96% dintre utilizatorii români de Internet care au instalat un program ad-blocking vor continua să îl folosească

Un procentaj de 96% dintre utilizatorii de Internet din România care au instalat un program de blocare a publicității (ad-blocking) spun că vor continua să îl folosească, în timp ce gradul de toleranță pentru orice fel de reclamă intruzivă este extrem de scăzut, relevă concluziile unui studiu de specialitate, publicat, joi, de IAB România (Interactive Advertising Bureau România).

Conform sursei citate, browserele care utilizează un program de blocare a publicității pe internet sunt în proporție de 13,9%, în timp ce dintre cei care au auzit că există ad-blockere 18% intenționează să activeze un astfel de program în curând.

De asemenea, intenția de utilizare în viitor a unor programe de tip ad-block este foarte ridicată, în sensul că 96% dintre cei care au instalat un program de acest tip spun că vor continua să îl folosească. Al doilea cel mai important motiv pentru instalarea ad-blockerelor e reprezentat de vizionarea filmelor online, deși site-urile de acest tip care funcționează legal nu afișează publicitate.

Cercetarea de specialitate arată, totodată, că gradul de toleranță pentru orice fel de reclamă intruzivă este extrem de scăzut, însă cele mai "tolerate" formate sunt cele de tip in-stream video (16% acceptă), retargeting (12,6% acceptă) și interstițial (12,1% acceptă).

Pe de altă parte, utilizatorii de ad-block admit că există beneficii clare asociate reclamelor pe Internet, cum ar fi informarea pe teme de interes pentru subiect sau privitoare la promoții.

Studiul a fost derulat de IAB România și Project Agora, cu sprijinul Quantix Marketing, în perioada octombrie 2015 — ianuarie 2016, pe 80 dintre site-urile cu cel mai mare trafic din România (conform SATI), coordonate la nivel de conținut și/sau publicitate de 7 dintre principalii publisheri și rețele (regii) online din România, membre ale IAB România.

Volumul eșantionului este de 1.300 de respondenți, reprezentativ pentru populația online a mediului Internet românesc, iar marja de eroare la nivelul întregului este +/—2,6%, pentru un nivel de încredere de 95%.

IAB România (Interactive Advertising Bureau România) este asociația industriei de marketing și publicitate interactivă din Romania și membru fondator al rețelei IAB Europe, în 2008. Fondată în anul 2006, asociația reunește, în prezent, principalele agenții de publicitate, regii de media, publisheri autohtoni și companii prestatoare de servicii dedicate industriei de publicitate interactivă — online, mobile și alte canale interactive.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.