Studenţii străini, inclusiv români, din programul Work and Travel refuză o propunere a angajatorilor

Studenţii străini, inclusiv români, din programul Work and Travel refuză o propunere a angajatorilor

Studenţii străini, printre care se află şi români, care denunţă abuzuri în programul Work and Travel, au respins vineri o propunere a companiilor angajatoare de a participa la o excursie la obiective culturale şi istorice americane, relatează New York Times, în ediţia online.
Studenţii au început protestul miercuri, la o unitate de producţie care lucrează la un centru de distribuţie de ciocolată din Hershey, afirmând că sunt nevoiţi să presteze activităţi dificile şi prost plătite, după ce au investit mii de dolari pentru a participa la un program care urma să le asigure posibilitatea de a vizita Statele Unite.
Studenţii deţin vize J-1, în baza cărora firmele americane pot angaja forţă de muncă sezonieră ieftină, potrivit New York Times, care preia o stire Associated Press.
Rick Anaya, directorul executiv al Council for Educational Travel USA, organizaţie nonprofit care a contribuit la aducerea studenţilor în Statele Unite, a afirmat că propunerea de organizare a excursiei a fost făcută după o întâlnire cu reprezentanţii celor trei companii care asigură angajarea studenţilor.
Studenţii au respins însă categoric propunerea. "Nu suntem interesaţi (…) Dacă am accepta, ar însemna că am făcut scandal pentru a obţine o vacanţă. Da, vrem asta, dar este vorba despre ceva mai important decât o vacanţă", a declarat Godwin Efobi, student la medicină din Ucraina.
Mai mult de 100 de studenţi, veniţi din China, Kazahstan, Republica Moldova, Mongolia, Polonia, România, Ucraina şi Turcia, au protestat joi în Hershey, cu pancarte în care se prezentau drept sclavi şi muncitori captivi şi criticau producătorul de ciocolată Hershey’s. Unii dintre studenţi au participat şi vineri la manifestaţii în Philadelphia şi Pittsburgh, iar alţii au avut întâlniri cu jurişti, pentru a le prezenta situaţia lor.
Departamentul de Stat american, care coordonează programul Work and Travel, a anunţat vineri că va trimite săptămâna viitoare o echipă de anchetă la Hershey.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.