Prin activitățile pe care le desfășoară, polițiștii Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș au permanent în atenție promovarea egalităţii de șanse, apărarea vieţii și sănătăţii, drepturilor și libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, diminuarea fenomenului violenţei în familie și își orientează activitatea cotidiană către prevenirea și combaterea acestui fenomen.
În acest sens, dezvoltarea parteneriatului intersectorial este un demers necesar și util în contextul în care violența în familie produce o degradare a sentimentului de siguranță personală. Ținând cont de aceste considerente, Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș colaborează în prezent cu Serviciul Public de Asistență Socială Baia Mare, Penitenciarul Baia Mare și Asociația ASSOC Baia Mare în cadrul proiectului „Soluții integrate pentru violența în familie”.
Alături de aceste instituții publice, polițiștii maramureșeni au participat ieri la o serie de activități organizate în municipiul Baia Mare, în scopul informării și conștientizării cetățenilor cu privire la consecințele violenței la care sunt expuse unele femei în relația de cuplu.
Astfel, în cursul dimineții polițiștii de proximitate, împreună cu reprezentanții SPAS Baia Mare, au distribuit pliante informative la câteva centre sociale și în zona limitrofă a acestora: Centrul Comunitar Romanii, Centrul Rivulus Pueris si Centrul CASPEV. Au fost purtate discuții cu persoanele vârstnice și au fost transmise informații cu privire la atitudini și comportamente non-violente, la necesitatea reducerii inegalităţilor de gen şi a fenomenului violenței în familie.
Tot ieri, prin bunăvoința conducerii unei societăți comerciale din municipiu, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, alături de partenerii de proiect, au susținut o activitate de informare a angajaților acestei societăți cu privire la aspecte ce țin de legislația în domeniu, dar și de impactul psihologic pe care violența în familie îl are asupra femeilor și copiilor.
Participanții la activitate au fost informați despre efectele negative ale tolerării unui comportament violent în mediul familial, despre sistemul de susținere și consiliere adresat victimelor și despre serviciile de care pot beneficia victimele violenței în familie pe perioada derulării acestui proiect.
Este vorba despre serviciile acordate în Centrul social special destinat victimelor violenței domestice, reprezentând posibilitatea cazării, pe o perioadă determinată, consiliere juridică, psihologică, sprijinirea beneficiarelor pentru obținerea drepturilor materiale și financiare prin întocmirea dosarelor de ajutor social și alocații de stat, ajutor în găsirea unui loc de muncă și a unei instituții de învățământ pentru copii, în funcție de nevoile fiecărui solicitant.
Ce trebuie să facă o victimă a violenţei intrafamiliale dacă agresiunea a fost fizică:
1.să sune la 112 şi să ceară sprijin dacă viaţa şi sănătatea îi sunt puse în pericol!
2.să-şi îngrijească de urgenţă starea de sănătate deoarece vătămările suferite pot evolua neaşteptat şi se pot agrava rapid.
3.să solicite consultul medico-legal şi eliberarea unui certificat constatator. Pe durata implementării proiectului „Soluţii integrate pentru violenţa în familie” costul eliberării acestuia este susţinut din fondurile proiectului.
4.în cazul unei agresiuni sexuale, să nu-şi schimbe hainele şi să nu se spele, pentru a nu distruge probele necesare medicilor legişti.
5.dacă este chemată poliţia la domiciliu pentru constatarea unei agresiuni şi obiectele sunt răvăşite, sunt pete de sânge, să nu se facă ordine deoarece poliţiştii trebuie să observe locul faptei aşa cum este.
Cum poţi ajuta o femeie despre care ştii sau bănuieşti că este abuzată de partenerul său?
• Nu o judeci, nu îi critici comportamentul, îi oferi ajutorul dar nu-i impui sa ia vreo măsură;
• Vorbeşti cu ea atunci când agresorul nu vede acest lucru, pentru a nu tensiona şi mai mult relaţiile dintre ei;
• O asculţi şi îi susţii hotărârile;
• Ai grijă să o însoţeşti atunci când se hotărăşte să-i spună agresorului că vrea să se separe de el fiindcă acest moment este cel mai periculos. În eventualitatea unui proces, sunt necesari martori şi date concrete referitoare la actele de abuz trăite. În acest scop, victima trebuie să-şi noteze orice amănunt sau persoană care poate certifica existenţa agresiunilor, să reclame la poliţie, să-şi scoată certificat medical.
• Dacă este vorba şi de minori abuzaţi – anunţi Poliţia.
Suni la 112 atunci când viaţa sau integritatea victimei (major sau minor) este în pericol! Nu contează dacă nu cunoşti cine este victima sau este prima oară când ai văzut-o!
Lasa un raspuns