SPRIJIN DE LA SPECIALIȘTI: Cele mai frecvente probleme pentru care elevii cer consilierea psihologilor

SPRIJIN DE LA SPECIALIȘTI: Cele mai frecvente probleme pentru care elevii cer consilierea psihologilor

 Problemele de integrare în societate, cele de atitudine și de învățare sunt motivul pentru care cei mai mulți elevi trec pragul cabinetelor școlare ale psihologilor. În ultima perioadă acest lucru se întâmplă și în mediul rural, acolo unde elevii găsesc un sprijin în persoana consilierilor școlari și apelează la sfaturile acestora ori de câte ori simt nevoia de a sta de vorbă cu cineva.

Psihologii sunt de părere că preocupările părinților din ziua de azi sunt principalul motiv pentru care copiii ajung la cabinetele lor. În zilele noastre oamenii au din ce în ce mai puțin timp rezervat pentru a-l petrece cu copiii lor și astfel cei mici se confruntă cu dificultăți.
 „Din păcate părinții acasă au din ce în ce mai puțin timp. Locul de muncă le ocupă 70% sau câteodată chiar mai mult într-o zi și atunci acasă părinții nu mai timp pentru copii, iar aceștia necesită atenție. Când copiii nu primesc atenție, refulează în diferite probleme psihologice, cum ar fi probleme de învățare, probleme de atitudine, de integrare în societate, care sunt și cele mai întâlnite la un cabinet de consiliere psihologică, cu precădere problemele de integrare în societate”, a explicat consilierul școlar Ștefan Dimand.
Tinerii descoperă de cele mai multe ori o scăpare prin intermediul internetului și al rețelelor de socializare, însă specialiștii spun că aceasta este doar o iluzie pentru că de multe ori internetul nu ne apropie, ci ne îndepărtează, iar asta se reflectă în situațiile în care atunci când suntem față în față nu mai știm cum să ne comportăm. Din acest motiv, explică psihologii, apar frustrările și anxietățile, o problemă cu care actuala generație de elevi se confruntă din ce în ce mai des.
 „Cel mai bun sfat care pot să-l dau pentru părinți este să încerce să-și îndrepte atenția cât mai mult spre copil. Copilul trebuie să fie centrul familiei, totul trebuie să se învârtă în jurul copilului, toate deciziile pe care le luăm trebuie să fie cu băgare de seamă față de copil. Este foarte important să țină legătura cu noi. Pot să spun că am avut răspunsuri foarte pozitive din partea părinților atunci când am solicitat prezența lor în cabinet, vin cu mult drag și ei”, a mai punctat consilierul școlar Ștefan Dimand. 
Nu de puține ori elevii apelează la consiliere psihologică și în ceea ce privește problemele pe care le au în familie, sau chiar și pentru cele în dragoste.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.