SPECIAL: Academicianului Ion Pop i-a fost decernat titlul de Cetățean de Onoare al Județului Maramureș

SPECIAL: Academicianului Ion Pop i-a fost decernat titlul de Cetățean de Onoare al Județului Maramureș

Vineri, 5 octombrie, de la ora 11.00, în Sala ”Bogdan Vodă” a Consiliului Județean Maramureș a avut loc ceremonia de decernare a titlului de Cetățean de onoare al județului Maramureș academicianului Ion Pop, profesor universitar, poet, critic și istoric literar, fiu al Maramureșului, născut în comuna Mireșu Mare. Evenimentul a avut loc în cadrul ediției a XIII-a a Zilelor revistei ”Nord Literar” și în cadrul celei de-a XVII-a ediții a Colocviilor de literatură care au reunit scriitori din Maramureș dar și din județele limitrofe, prezenți la aniversarea celor 15 ani de la apariția revistei Nord Literar (director executiv – Săluc Horvat). Printre oficialitățile prezente la acest moment important pentru județul Maramureș s-au aflat și președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș, prefectul de Maramureș, Vasile Moldovan și subprefectul Alexandru Cosma. 

În decursul timpului, Maramureșul a dat țării un număr important de personalități, de la oameni politici cu puternice implicații în marile momente ale istoriei noastre naționale (cum au fost Gheorghe Pop de Băsești și Vasile Lucaciu), la personalități din domeniul științelor exacte (prof. univ. dr. Valentin Ionel Vlad – fost președinte al Academiei Române), din domeniul literaturii (Augustin Buzura, Nicolae Breban), din domeniul muzicii (Dumitru Fărcaș) etc., precum și alți oameni de seamă care și-au legat destinul de aceste locuri prin naștere și activitatea lor. În semn de recunoștință și de prețuire pentru contribuția acestora la sporirea prestigiului cultural și spiritual al Maramureșului, Consiliul Județean a instituit titlul de „Cetățean de onoare al județului”. Între cei care au beneficiat de acest titlu îi amintim pe interpretul de muzică populară Nicolae Sabău, academicianul Valentin Ionel Vlad (președinte al Academiei Române), academicianul Nicolae Breban, academicianul Ion Alexandru Surdu, interpretul de muzică populară, taragotistul inegalabil Dumitru Fărcaș, Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul – episcopul Maramureșului și Sătmarului.
Ion Pop face parte din suita iluștrilor dascăli universitari clujeni și cărturari, începând cu Sextil Pușcariu (primul rector al primei universități în limba română de după 1918 din Cluj), continuând cu alți dascăli de renume: Gh. Bogdan-Duică, Dumitru Popovici, Ion Breazu, Iosif Pervain, Dumitru Pop (un alt maramureșean), Mircea Zaciu, Ion Vlad, Mircea Muthu și alții. Propunerea noastră de acordare a titlului de Cetățean de onoare al județului Maramureș a avut în vedere, pe lângă apartenența (prin naștere) la acest județ, importanta și îndelungata sa activitate universitară, fiind mai mulți ani decan al Facultății de Filologie din Cluj-Napoca, vasta sa operă literară (poet, critic și istoric literar, traducător, editor, conducător de reviste literare), precum și legăturile strânse și permanente pe care le-a avut și le are cu Maramureșul, cu Baia Mare, prin participările la evenimentele literare și culturale de aici, prin colaborarea la revista Nord Literar. Ion Pop – poet, critic și istoric literar, traducător, editor, profesor universitar, doctor în filologie, membru al Academiei Române – se înscrie în galeria marilor personalități ale literaturii și culturii române contemporane. Prin acordarea titlului de Cetățean de Onoare al Județului Maramureș academicianului Ion Pop (alăturându-se celorlalte nume remarcabile cărora li s-a acordat acest onorabil titlu), sporește patrimoniul cultural al județului, la care se adaugă recunoștința noastră pentru prestigioasa lui activitate și este dovada unui nou prilej de a arăta prețuirea acordată de obștea acestui județ culturii și oamenilor de cultură”, a arătat în expunerea de motive, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea. 
Săluc Horvat, directorul executiv al revistei Nord Literar a declarat că, alături de Asociația Maramureș a Uniunii Scriitorilor, transmit aprecieri instituției Consiliului Județean pentru sprijinul nemijlocit pe care îl acordă vieții culturale, atât ca prezență fizică la evenimente cât și ca susținerea materială. 
În cuvântul său adresat celor prezenți, șeful administrației județene, Gabriel Zetea s-a arătat încântat de faptul că, în Palatul Administrativ din Baia Mare, în ”casa Consiliului Județean” se desfășoară, pe lângă ședințele de plen ale consilierilor județeni și multe momente emoționante.
”În ultimii doi ani am avut mai multe inițiative de acordare a titlului de Cetățean de Onoare celor care și-au demonstrat dragostea pentru Maramureș, dar sunt încă multe personalități care trebuie să fie distinse cu acest titlu onorific. Mulțumesc încă o dată comitetului de inițiativă care a venit cu această propunere, mulțumesc revistei Nord Literar și, nu în ultimul rând, mulțumesc colegilor consilieri județeni pentru votul în unanimitate acordat pentru decernarea acestui titlu academicianului Ion Pop”, a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea. Au luat cuvântul, pe rând, consilierii județeni Teodor Ardelean, Gheorghe Mihai Bîrlea, Florica Roman, prefectul Vasile Moldovan, subprefectul Alexandru Cosma, vicepreședintele CJ Maramureș, Ioan Doru Dăncuș, dar și scriitori și prieteni ai academicianului Ion Pop, care au adus elogii întregii sale vieți profesionale. 
Academicianul Ion Pop s-a declarat, la final, copleșit de atât atâtea cuvinte frumoase și împovărătoare. ”Este o foarte mare cinste să fiu, începând de azi, prezent în rândurile cetățenilor de onoare din Maramureș. Mulțumesc tuturor celor care au vorbit atât de generos la adresa mea, mulțumesc celor care au ascultat toate aceste elogii. Acest moment rămâne foarte important, iar toate cuvintele spuse aici vor rămâne înscrise pe viață în sufletul meu”, a declarat cel mai nou cetățean de onoare al județului Maramureș, academicianul Ion Pop.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.