VIDEO | Sondaj – ce părere au șoferii maramureșeni despre siguranța în trafic

În vederea cunoașterii percepției cetățenilor județului Maramureş asupra gradului de siguranţă în traficul rutier şi asupra modului de intervenţie a poliţiei rutiere, în perioada septembrie – decembrie 2018, Inspectoratul de Poliție al Județului a efectuat un sondaj de opinie în rândul conducătorilor auto. Solicitaţi să aprecieze în ce măsură se simt în siguranţă în trafic, peste jumătate dintre respondenți au afirmat că se simt în mică și foarte mică măsură în siguranță. Nesiguranța în trafic este determinată de încălcarea regulilor de circulație.

Sondajul a fost realizat de specialiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii. Astfel, 508 conducători auto, atât din mediul urban cât şi din mediul rural, au fost chestionaţi cu privire la percepţia privind siguranţa în trafic. Principalele motive care i-ar determina pe şoferi să încalce regulile de circulaţie ar fi, în opinia celor chestionaţi: graba, teribilismul sau grandomania care îi caracterizează în general pe tineri şi pe cei cu maşini puternice, fiind tentaţi să depăşească limita de viteză; lipsa infrastructurii, din cauza căreia adesea se circulă greoi, pierzându-se mai mult timp în trafic; neatenţia, inconştienţa şi indisciplina; iresponsabilitatea și stresul cauzat mai ales de aglomeraţie. Dintre persoanele oprite în trafic, aproape jumătate (47,7%) au primit cel puțin o sancțiune. Bărbații au fost sancționați într-un procent mai ridicat (55,5%) decât femeile (36,7%). Asociind tipul sancţiunii cu experienţa la volan, a reieşit că au fost sancţionaţi mai aspru, cu amendă plus reţinerea permisului de conducere mai degrabă cei cu mai puţină experienţă (mai puţin de 1 an şi între 1 şi 5 ani experienţă), 50% faţă de 22,5% sancţionaţi dintre cei cu peste 10 ani experienţă la volan, ceea ce denotă faptul că primii sunt mai predispuşi să încalce normele de circulaţie.

Toţi participanţii la studiu au fost solicitaţi să identifice măsuri pentru reducerea numărului de accidente rutiere. Au fost propuse măsuri îmbunătățirea infrastructurii rutiere (58,7%), aplicarea unor sancțiuni mai aspre (45,7%) pentru încălcarea unor reguli de circulaţie care pot cauza accidente grave, precum consumul de alcool; realizarea mai multor campanii de prevenire pentru informarea şi responsabilizarea participanţilor la trafic (41%) și prezenţa mai multor polițiști în trafic pentru supravegherea traficului rutier (35.8%).

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.