VIDEO | Campanii derulate de polițiștii maramureșeni

Priorităţile polițiștilor maramureșeni în domeniul prevenirii criminalităţii s-au concretizat, anul trecut, prin proiecte care au vizat delincvența juvenilă și victimizarea minorilor, prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului, prevenirea violenței în familie și prevenirea accidentelor de circulație. Unele cazuri au fost soluționate și cu sprijinul cetățenilor, aceștia primind diplome de mulțumire din partea conducerii Inspectoratului de Poliție al județului Maramureș pentru spiritul civic de care au dat dovadă.

La Compartimentul de Analiză și Prevenirea Criminalității al IPJ Maramureș au fost iniţiate şi implementate, anul trecut, 10 proiecte educaţionale în unităţile de învăţământ preuniversitar şi 6 campanii de prevenire: Săptămâna prevenirii criminalităţii, Şcoala siguranţei Tedy, Vacanță în siguranță, Curaj civic, Ora de net și Ce înseamnă să fii cool. Informațiile furnizate de polițiștii de prevenire, de ordine publică și rutieri au ajuns la 6.518 beneficiari: elevi, părinți și cadre didactice.

În domeniul prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului s-au derulat mai multe campanii, orientate pe categorii de infracțiuni: Campania „Ai grijă la buzunare!” pentru prevenirea furturilor din buzunare, campania „Paza bună trece  primejdia rea!” pentru prevenirea furturilor din locuinţe și  campania „Cum să ne ferim de infractori” pentru prevenirea tâlhăriilor. O altă tipologie de infracțiuni contra patrimoniului, pentru care s-au întreprins activități preventive în 2018, au fost furturile de și din autoturisme. Cu ocazia unor activități punctuale desfășurate, au fost distribuite mesaje de tip avertisment proprietarilor de autoturisme care au lăsat bunuri la vedere în interiorul mașinii. De activitățile derulate în domeniul prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului, au beneficiat 6.465 de persoane.

Activitățile preventive județene au avut drept obiectiv și prevenirea accidentelor de circulație, sens în care a fost inițiată campania de prevenire a accidentelor de circulaţie cu mesajul „Te grăbeşti? Uite noul tău bolid!”, pornind de la faptul că principala cauză de producere a accidentelor de circulaţie grave este ”viteza neadaptată la condițiile de drum”. Cu sprijinul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual – Biroul Teritorial Maramureş au fost imprimate 1000 de stikere cu mesajul Campaniei, din care 600 au fost distribuite pentru a fi aplicate pe autoturisme.

Ca o noutate în domeniul prevenirii, a fost înființată Comisia județeană de monitorizare a activităților preventive în domeniul ordinii și siguranței publice. Comisia reunește structurile județene ale cinci instituții ale M.A.I.: Poliția Română, Poliția de frontieră, Jandarmeria, Direcția Generală Anticorupție și Agenția Națională Antidrog. Una din cele mai vizibile campanii derulată de această comisie, la inițiativa IPJ Maramureș, a fost campania ”Sunt un om responsabil”, având scopul de susținere a spiritului civic și de a informa şi conştientiza cetăţenii cu privire la necesitatea implicării în lupta împotriva infracţionalităţii prin: reclamarea infracţiunilor şi a faptelor antisociale, respectarea normelor de convieţuire socială, netolerarea corupţiei, manifestarea unei atitudini vigilente. În semn de recunoştinţă pentru conduita adoptată şi spiritul civic dovedit, conducerea IPJ Maramureş a oferit  20 de diplome de mulţumiri şi felicitări cetăţenilor care s-au implicat activ în viaţa comunităţii şi au venit în sprijinul poliţiştilor, constituind un exemplu de reacţie şi curaj.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.