Solicitare pentru includerea reabilitării Centrului Cultural Maramureș în Programul național de interes public sau social

Consiliul Județean Maramureș a transmis Companiei Naționale de Investiții (CNI) o solicitare pentru a include ”Reabilitarea și modernizarea Centrului Cultural Maramureș” în Programul național de interes public sau social.

În urmă cu doi ani de zile, Casa Tineretului din Baia Mare a trecut în domeniul public al județului, timp în care reprezentanții Consiliului Județean Maramureș au finalizat indicatorii tehnico-economici ai proiectului, aceștia fiind votați de aleșii județeni. Totodată, s-a aprobat în anul 2019 ca denumirea acestei clădiri emblematice a Maramureșului să fie Centrul Cultural Maramureș, urmând să fie folosită ca un adevărat centru cultural.

În cursul zilei de vineri, 26 iunie, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, a semnat solicitarea transmisă către Compania Națională de Investiții (CNI) privind includerea în Programul național de interes public sau social, subprogramul ”Așezăminte culturale”, a proiectului de investiții ”Reabilitarea și modernizarea Centrului Cultural Maramureș”. Valoarea estimată a obiectivului de investiții este de 2.164.477,91 lei plus TVA pentru proiectul tehnic și detaliile de execuție, iar valoarea estimată a lucrărilor este de 72.149.290,44 lei cu TVA, investiția având trei componente majore: reabilitare și modernizare corp A, corp B și amenajări exterioare.

Prin reabilitarea Centrului Cultural Maramureș se intenționează realizarea unui ansamblu modern cu destinație pentru cultură, un adevărat centru cultural care să reunească sub același acoperiș activități multiple în domeniul cultural, de educație permanentă, de utilitate publică, cu rol în asigurarea coeziunii sociale și a accesului la informații oferite de operatorii culturali publici și privați din Județul Maramureș și în mod special prin implicarea instituțiilor aflate în subordinea Consiliului Județean Maramureș. Ca și funcțiuni propuse se doresc organizarea spectacolelor, realizarea de încăperi pentru cercurile de studii sau de activități practice, înființarea unei bibilioteci, a unor săli de cursuri și conferințe, spații de expoziție, săli de gimnastică, zonă tehnică etc. Se are în vedere și implicarea unor instituții aflate în subordinea Consiliului Județean Maramureș: Ansamblul Folcloric Național Transilvania și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Liviu Borlan” Maramureș.

Șeful administrației județene, Gabriel Zetea a arătat faptul că, în prezent, spațiile cu destinație culturală, atât cele aflate în administrarea instituțiilor publice cât și cele private, situate în Baia Mare, sunt deficitare atât ca număr cât și ca dotări, iar activitățile culturale se desfășoară în spații închiriate.

Cam așa ar urma să arate Centrul după reabilitare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.