SIGHET. Ultima ora: Trupa Akcent şi artistul Ducu Bertzi vor concerta pe 27 decembrie la Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Iarnă MARMAŢIA 2011

SIGHET. Ultima ora: Trupa Akcent şi artistul Ducu Bertzi vor concerta pe 27 decembrie la Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Iarnă MARMAŢIA 2011

În  27 decembrie debutează la Sighetu Marmaţiei a 43-a ediţie a Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Iarnă “Marmaţia 2011”. În aceasta zi, orasul, îmbracat în haine de sarbatoare, devine o imensa scena în aer liber unde vin mii de tarani din satele Maramuresului în costume traditionale de iarna, si zeci de formatii artistice, cu sute de participanti din toate judetele tarii aducând cu ei obiceiurile lor specifice.

Începând din 1968, an de an, după Crăciun, cu ocazia "Festivalului datinilor de iarnă-Marmaţia", la Sighetu Marmaţiei se pune în scenă o sinteză a obiceiurilor de iarnă româneşti. Pe 27 decembrie oraşul prinde culoare când alaiurile de săteni în costumele lor specifice se perindă prin centrul oraşului. Călăreţi, căruţe cu colindători, viflaimuri, mascaţi, capre, cu obiceiuri şi datini din Maramureş şi din alte judeţe din ţară vin şi încântă ochii privitorilor.
Sărbătoarea va debuta cum e datina în 27 decembrie,  încă de la primele ore ale dimineţii. Din şirul de evenimente pregătite de organizatori nu va lipsi Târgul de meşteri populari, de pe Platoul Cinematografului, vernisajul expoziţiei de sculptură a artistului Ioan Bledea, în holul Primăriei Sighet, vernisajul expoziţiei de fotografii  “Sighetul în culorile iernii”, primirea Pluguşorului – pe scena amenajată în faţa Primăriei Sighetu Marmaţiei.

Grupurile de colindători vor defila pe străzile oraşului începând cu ora 12:30. Organizatorii Primăria şi Consiliul Local Sighet, cu participarea tuturor instituţiilor de Cultură din municipiu vor oferi sighetenilor şi turiştilor un spectacol în aer liber, la scena din Piaţeta Curtea Veche, susţinut de formaţiile participante la Festivalul Marmaţia 2011 şi a soliştilor Florentina şi Petre Giurgi.

Seara se va incheia cu un recital extraordinar al artistului sighetean Ducu Bertzi si al trupei Akcent.

Viceprimarul Ovidiu Nemeş, intens implicat in organizarea festivalului ne-a declarat in exclusivitate: "anul acesta ne-am mobilizat şi am pregătit două suprize frumoase sighetenilor şi tuturor participanţilor. Astfel, pe scena festivalului de anul acesta vor urca binecunoscutul si indragitul artist sighetean, Ducu Bertzi şi apreciata trupa Akcent. Sper ca prin intermediul acestor două nume mari ale muzicii româneşti să atingem sufletele sighetenilor de toate vârstele şi să simţim cu toţii că e Crăciunul."

Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Iarnă MARMAŢIA 2011  va continua în 28 decembrie cu vernisajul expoziţiei „Oamenii şi natura în pictura lui Traian Bilţiu Dăncuş” – Muzeul Maramureşului Sighet, Piaţa Libertăţii nr. 15 – 28 decembrie 2011, ora 9,30; Sesiunea de comunicări pe teme de etnografie şi folclor – Muzeul Maramureşului Sighet – 28 decembrie 2011, ora 10,00.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.