SIGHET: Tentaţia jocurilor electronice şi frecventarea saloanelor de jocuri de noroc, o capcană în care cad din ce în ce mai mulţi tineri

SIGHET: Tentaţia jocurilor electronice şi frecventarea saloanelor de jocuri de noroc, o capcană în care cad din ce în ce mai mulţi tineri

Jocurile în aer liber, plimbările, momentele petrecute cu cei dragi au fost uitate de tinerii  care îşi petrec ore întregi în faţa calculatorului. Dependenţa de jocurile electronice, internet, reţelele de socializare virtuale a devenit un fenomen din ce în ce mai îgrijorător pentru specialişti, înregistrat în rândul copiilor, adolescenţilor şi chiar a adulţilor. Un semnal de alarmă reprezintă şi obsesia pentru utilizarea şi frecventarea sălilor de jocuri, a aparatelor şi jocurilor de noroc, care aduc de multe ori tinerii în pragul disperării, pierderile cele mai mari nu sunt măsurate în sume de bani, ci în acumularea unor frustrări şi atitudini agresive care pot duce uneori chiar la  gânduri de suicid.Câte ore petreceţi în faţa calculatorului? Aproape tot timpul liber ne-au răspuns elevii.De la joc şi până la dependenţa de calculator nu mai e decât un pas. Deşi sunt conştienţi că statul în faţa monitorului nu este un obicei sănătos, tinerii ignoră consecinţele nefaste şi se lasă furaţi de tentaţiile virtuale. Nu este întâmplătoare seducţia acestor minţi, încă necoapte. Programatori şi firme specializate lucrează meticulos cu tehnici moderne pentru a manipula creierul utilizatorului, câştigând cât mai mult astfel din timpul pe care acesta este dispus să-l aloce.Personaje din desene animate, filme celebre transformate în jocuri pe calculator, toate construite în aşa fel încât să atragă atenţia şi interesul utilizatorului şi să-l facă să-şi dorească să rămână cât mai mult timp conectat la realitatea virtuală.Pericolului pe care îl reprezintă accesul nesupravegheat la internet pentru anumite categorii de vârstă  este atât de natură fizică.
Dar şi psihică.
“Deasemnea, jocurile pe calculator sunt în aşa fel create încât utilizatorul să simtă o satifacţie extremă în momentul atingerii unui nivel superior, dar neputinţa avansării creează frustrări greu de învins. Obsesia competiţiei cu adversarul şi imitarea modelelor impuse de universul virtual pot crea tulburări de personalitate sau chiar  producerea unor accidente prin transpunerea concretă a unor situaţii preluate din jocurile electronice”, ne-a declarat profesorul de informatică Pop Paul Petrică.  Claudia Hotea, consilier educativ la Colegiul Naţional Dragoş Vodă a precizat că sunt din ce în ce mai mulţi tineri în rândul liceenilor care petrec ore întregi în faţa calculatorului. Elevii utilizează calculatorul chiar mai mult de 8 ore pe zi, ne-a precizat consilierul educativ. Aceasta face apel către părinţi pentru a-i supraveghea pe tineri, ca să nu scape de sub control acest fenomen îngrijorător.
O altă tentaţie pentru tineri sunt sălile de jocuri. Din ce în ce mai multe în Sighetu Marmaţiei, sălile de jocuri atrag zilnic zeci de tineri, pentru care, o dată instalaţi confortabil în faţa aparatului, timpul stă în loc şi orele trec în neştire în aşteptarea unui câştig, a unei împliniri derizorii.Ramona Todiriţa, vicepreşedinte al Asociaţiei pentru studiul jocurilor de noroc din Cluj Napoca ne-a declarat că problemele adevărate sunt semnalate atunci când jucătorul începe să devină obsedat de această preocupare şi începe să joace pe sume din ce în ce mai mari. 
Un semnal de alarmă ar fi constatarea unor tulburări de comportament, care-I induc jucătorului o stare impulsivă, irascibilă sau manifestări de labilitate psihică: tristeţe accentuată urmată de episoade de râs incontrolabil. Acestea pot fi însoţite de foarte multe fapte antisociale: individual fură, minte, vandalizează. 
 „Privind lucrurile la un nivel macroscalar, societatea este responsabilă cu prevenţia acestui fenomen, având în vedere contextul economico financiar din ziua de astăzi care propulsează mai mult câştigurile rapide, cum ar fi cele bazate pe noroc. De fapr apariţia tot mai multor săli de jocuri de noroc e momentul în care apare criza financiară. ”
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.