Sighet: Slujitorii sfintelor altare merg şi sfinţesc în aceste zile casele oamenilor prin stropire cu apă sfinţită şi vestesc Botezul lui Hristos

Sighet: Slujitorii sfintelor altare merg şi sfinţesc în aceste zile casele oamenilor prin stropire cu apă sfinţită şi vestesc Botezul lui Hristos

 Incepand cu primele zile ale anului civil, slujitorii sfintelor altare merg si sfintesc casele oamenilor prin stropire cu apa sfintita si vestesc Botezul lui Hristos. Astfel, in municipiul Sighetu Marmatiei atat preotii catolici cat si cei ortodocsi pot fi intalniti pe strazile municipiului mergand la sfintitul locuintelor.

 Sfintirea caselor credinciosilor se face prin stropirea cu aghiasma mare in ajunul Bobotezei si prin slujba sfestaniei ce se savarseste la mutarea in casa noua si care se repeta in fiecare an sau chiar mai des, atunci cand lucrarea raului se face simtita in vreun fel in casa. Astfel preotii din Parohia Ortodoxă” Adormirea Maicii Domnului”din Sghet au inceput sa sfinteasca din 1 ianuarie casele de pe strazile P-ţa 1 Decembrie 1918- Blocurile: O,L,M, 9 Mai, George Coşbuc, I.L.Caragiale, cartierele: T.Vladimirescu şi Popa Lupu; str.Ignişului. In 2 Ianuarie au trecut pe str. Traian, Basarabiei,Str.Mihai Viteazului, cart. Unirii, blocurile cu număr cu soţ. In 3 Ianuarie pe Nucului, str. Mihai Viteazul, str. Al.Ivasiuc, P-ţa Libertăţii, str. Bogdan Vodă până la Rest. Tisa, Str. Ştefan cel Mare, Ghe.Şincai,S.Bărnuţiu, I. Creangă, Decebal. Astazi 4.Ianuarie a venit randul străzilor Tisei, Horia,Crişan,Tompa, Rodnei, Gării, cart. 1 Mai, str. V. Alecsandri. Maine 5 ianuarie str. Florilor,Bobâlna,Bălcescu, Căprioarei, D. Bolintineanu, Rosetti, Dragoş Vodă, Gen Mociulschi, Pandurilor si Popa Lupu. Preotii din cadrul parohiei greco catolice Cristos Rege au incheiat in cursul zilei de azi pelerinajul de sfintire a caselor, insa toti cei care nu au fost gasiti acasa, pot solicita preotilor sa le sfinteasca locuintele in cursul zilei de maine.
Aceste vizite sunt intrate în tradiţia creştin-ortodoxă de secole şi au frumuseţea semnificaţiilor deosebită. Ele înseamnă o întâlnire a preotului cu credincioşii. Este o prezenţă a păstorului de suflete în viaţa credincioşilor care îl doresc, îl aşteaptă şi îl primesc în familiile şi în casele lor cu foarte multă dragoste. Preotul merge în calitatea lui de părinte sufletesc al parohiei să-şi viziteze credincioşii deoarece aceste vizite pastorale trebuie înţelese şi ca act liturgic, dar trebuie înţelese şi ca o posibilitate de cunoaştere a parohiei şi credincioşilor, precum şi o metodă de a instrui pe credincioşi în adevărurile de credinţă şi morală”.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.