SIGHET: Sighetul va găzdui în 15 ianuarie editia a XIX-a a “Festivalului de Datini si Obiceiuri de Iarna la Ucraineni”

SIGHET: Sighetul va găzdui în 15 ianuarie editia a XIX-a a “Festivalului de Datini si Obiceiuri de Iarna la Ucraineni”

 Uniunea Ucrainenilor din Romania organizeaza duminica 15 ianuarie la Sighetu-Marmatiei editia a XIX-a a “Festivalului de Datini si Obiceiuri de Iarna la Ucraineni”. Printre invitati se numara grupuri si formatii din Suceava, Botosani, Caras-Severin, Satu-Mare, Timis, Poienile de Sub Munte, Repedea, Ruscova, Valea Viseului, Crasna Viseului, Bistra, Rona de Sus, Craciunesti, Lunca la Tisa, Bocicoiu Mare, Remeti si orasul gazda, Sighetu-Marmatiei.

Ideea unui festival care sa pastreze bogatia traditiilor culturale ale ucrainenilor din Romania i-a venit cu multi ani in urma profesorului universitar Ion Rebusapca, folclorist, profesor la Facultatea de litere din Bucuresti. Ca locatie a fost ales Maramuresul Istoric, zona cu o populatie de peste 30.000 de ucraineni si, in anul 1993 a fost organizata prima editie a festivalului. De atunci, in preajma Anului Nou dupa calendarul Julian, strazile municipiului Sighetu-Marmatiei se umple de tineri in frumoasele straie populare care prezinta cantecele, dansurile, traditiile si obiceiurile ucrainenilor, asa cum le-au lasat mostenire parintii si parintii parintilor lor. Editia din acest an are loc duminica, 15 ianuarie, si va debuta la ora 10 cu Sfanta Liturghie oficiata la Biserica Ucraineana cu hramul “Inaltarea Sfintei Cruci”, urmata de parada grupurilor de colindatori si de spectacolul desfasurat la Sala Viorel Costin din localitate. 
Printre invitati se numara grupuri si formatii din Suceava, Botosani, Caras-Severin, Satu-Mare, Timis, Poienile de Sub Munte, Repedea, Ruscova, Valea Viseului, Crasna Viseului, Bistra, Rona de Sus, Craciunesti, Lunca la Tisa, Bocicoiu Mare, Remeti si orasul gazda, Sighetu-Marmatiei.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.