SIGHET: Sighetenii se confrunta cu preţurile mari ale carburanţilor

SIGHET: Sighetenii se confrunta cu preţurile mari ale carburanţilor

 Abia a început anul ca sighetenii se confrunta cu pretul mare la combustibili. Majorările de preţ din ultimii ani ne-au adus pe locul doi în topul scumpirilor la benzină şi pe trei la motorină, între toate ţările din Uniunea Europeană. Din acest punct de vedere ne întrec doar grecii, iar multi dintre sigheteni spun ca si-au schimbat masina din aceasta cauza, achizitionand autoturisme care sa consume cat mai putin posibil.

În ultimii trei ani de criză, adică de la începutul lui 2009 şi până la finele anului trecut, litrul de benzină comercializat pe piaţa locală s-a scumpit cu peste 84%, în euro, arată datele publicate în buletinele petroliere realizate de Comisia Europeană. Asta în timp ce în ultimii trei ani de criză, economia României a scazut cu 7%.  Medalia de aur este adjudecată de petroliştii din Grecia, ţară în care acest tip de carburant a crescut cu aproape 98% în ultimii trei ani. Podiumul este completat de Letonia. E drept, la o diferenţă considerabilă de primii clasaţi. Litrul de benzină s-a scumpit cu "numai" 67,8%. In aceste conditii sighetenii isi schimba masinile, trecand astfel la autoturisme cu motoare mult mai mici, care sa consume mai putin, dar in acelas timp sustin ca folosesc masina doar in caz de nevoie.
Şi în privinţa motorinei România este pe podiumul celor mai mari majorări de preţ. De data aceasta însă, pe locul trei, cu  scumpiri de 61% pe litrul de motorină aplicate în perioada 12.01.2009 – 19.12.2011. Pe locurile fruntaşe sunt Cipru, cu peste 70% şi Ungaria cu peste 62%.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.