SIGHET: Medicul Ieremia Lenghel ne vorbeşte despre depresia sezonieră apărută după sărbătorile de iarnă

SIGHET: Medicul Ieremia Lenghel ne vorbeşte despre depresia sezonieră apărută după sărbătorile de iarnă

 Un studiu asupra fericirii realizat în Marea Britanie arata ca 3 ianuarie este cea mai deprimantă zi din an. Psihologii ne îndeamnă să nu lăsăm depresia postsărbători să se instaleze la început de an. Există numeroase modalităţi de eliminare a sentimentelor de tristeţe. Pentru a afla care sunt simptomele acestei depresii sezoniere şi cum poate fi ea combătută, am stat de vorbă azi cu medicul primar psihiatru, Dr. în Ştiinţe, Ieremia Lenghel.

„ Adevărul e că frecvenţa depresiei e mereu actuală . Depresia exogenă sau sezonieră e cea despre care vorbim în această situaţie. Aceasta este cauzată de anumiţi factori sociali, de anumite situaţii socio- familiale şi este legată de anumite parioade ale anului, chiar generată de anumite sărbători. Ca modalitate de manifestare diferă foarte mult în funcţie de intensitate: există astfel depresie de intensitate nevrotică şi depresie de intensitate psihotică, cu consecinţe foarte grave. În aceasta situaţie vorbim de existenţa unui sentiment profund de inutilitate, care neagă existenţa persoanei în cauză. De aici şi până la tentativa de suicid nu mai e decât un pas ", ne-a spus medicul dr. Ieremia Lenghel.
Specialiştii spun că depresia apărută imediat după trecerea în Anul Nou apare din cauza variaţiilor de regim alimentar, reîntoarcerii bruşte în viaţa cotidiană şi implicit reluării atribuţiilor de serviciu. Medicul Lenghel numeşte ca principală cauza a depresiei singurătatea şi sentimentul zădărniciei. „Singurătatea este foarte greu de suportat de unii şi poate să declanşeze acest tablou clinic depresiv. Posibila victimă poate să evite această situaţie dacă merge la un consult psihiatric sau apelează la un psiholog pentru o psihoterapie adecvată. Deasemenea, orice ieşire în mediu şi activitate sportivă deturnează instalarea şi evoluţia unei depresii sezoniere.”

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.