Sighet: Liber la eutanasierea maidanezilor

Sighet: Liber la eutanasierea maidanezilor

 Mult controversata lege a cainilor fara stapan  care  a fost adoptat ieri de Camera deputatilor a starnit nemultumiri in randul iubitorilor de animale. Conform noilor reglementari eutanasierea cainilor fara stapan se va putea realiza dupa ce autoritătile locale vor consulta populatia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunari de cartier. Propunerea prevede si ciparea cainilor, inclusiv a celor care au stapani.

Dupa multe saptamani de amanare din cauza opozitiei, Camera Deputatilor a adoptat cu 168 de voturi "pentru", 111 voturi "impotriva" si 14 abtineri, Legea privind cainii comunitari. Astfel incat in scurt timp fiecare Primarie va decide soarta maidanezilor din oras. Acestea vor putea decide  eutanasierea dupa consultarea in prealabil  a populatiei prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunări de cartier. 
Primele reactii ale iubitorilor de animale nu au intarziat sa apara.  Reprezentantii organizatiilor dcare activeaya in domeniul protectiei animalelor sunt cu totul impotriva ideii de eutanasiere.  Corina Petrovai, membru in Asociatia “Prietenii Animalelor” sustine ca este strigator la cer ceea ce se intampla. S-a ajuns in aceasta situatie din vina noastra, a cetatenilor, care ne abandonam animalele , fara sa ne mai pese de soarta lor . 
Desi la Primaria Sighet a avut loc o dezbatere publica, iar marea majoritate a sighetenilor au votat pentru sterilizare si nu pentru eutanasiere, Corina Petrovai, face apel catre populatie sa nu permita macelul cainilor, acum ca legislatia da mana libera adiministratiilor locale. 
Numarul mare de caini care bantuie pe strazi i-a adus pe sigheteni in pragul disperarii. Contrar asteptarilor, cei mai multi dintre localnicii intervievati astazi se declara pro eutanasierii. Asta deoarece sutin ca  pun mai presus de toate siguranta lor si a copiilor si  ca s-au saturat sa nu mai poata iesii pe strada de frica patrupedelor. 
Consiliile locale, au obligatia de a infiinta in functie de necesitati, in termen de 60 de zile de la data intrării in vigoare a actului normativ, servicii specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan.De asemenea, consiliile locale, au obligatia de a amenaja si de a suplimenta din fonduri proprii în functie de necesitati adaposturile publice pentru caini. Cainii  vor fi  retinuti in adaposturi timp de 30 de zile, cu exceptia celor revendicati de proprietari.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.