SIGHET: La Sighet s-a inaugurat primul Centru de Recuperare pentru Copiii cu Nevoi Speciale din Maramureș

SIGHET: La Sighet s-a inaugurat primul Centru de Recuperare pentru Copiii cu Nevoi Speciale din Maramureș

 În prezenţa oficialităţilor locale şi judeţene, astâzi s-a inaugurat la Sighet un serviciu social nou. Este vorba despre  un Centrul de Recuperare pentru Copiii cu Nevoi Speciale  care va funcţiona în sistem ambulatoriu. Centrul va asigura  pe timpul zilei activităţi de abilitare şi reabilitare terapeutică, educaţie specializată şi socializare, precum şi activităţi de sprijin şi consiliere pentru părinţii, reprezentanţii legali şi pentru persoane care au în îngrijire copii cu dizabilităţi.

Inaugurarea a fost făcută cu fast, în prezenţa prefectului Anton Rohian, a Preşedintelui Consiliului Judeţean, Zamfir Ciceu, a primarului Ovidiu Nemeş, a Directorului DGASPC Maramureş, Nicolae Boitor. Momentul tăierii panglicii a fost marcat de prezenţa a două maramureşence îmbrăcate în straie populare care au întâmpinat oaspeţii cu colaci, sare şi un pahar de pălincă. A urmat o slujbă de sfinţire oficiată de părintele ortodox ucrainean, Nicolae Lauruc.
          
“Centrul oferă servicii de kinetoterapie, logopedie, hidroterapie, asistenţă socială, terapie educaţională, asistenţă medicală şi consiliere psihologică pentru copii şi pentru părinţii acestora. Centrul va funcţiona în sistem ambulatoriu, părinţii vor solicita serviciul centrului, vor face o programare pentru o şedinţă de terapie, care va dura o oră, o oră jumătate pe zi, în funcţie de necesităţile copilului.Serviciile se adresează tuturor minorilor din comunitate cu dizabiliăţi, serviciile sunt gratuite şi sunt susţinute financiar de  Consiliul Judeţean Maramureş. Programul centrului este de luni până vineri, de la ora 8:00- 16:00, ne-a informat Florin Puţ, şef centru.
Realizarea acestui centru este rezultatul unui parteneriat dintre Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş şi Fundaţia SERA România
Fundaţia SERA România este o organzaţie non guvernamentală înfiinţată în 1996, cu o bogată experienţă în domeniul protecţiei copilului şi a promovării drepturilor copilului. Colaborarea cu SERA România a început în anul 2005. De atunci, fundaţia a susţinut o serie de proiecte sociale în Maramureş. 
În scopul înfiinţării Centrului de Recuperare pentru Copiii cu Nevoi Speciale Sighetu Marmaţiei, Consiliul Judeţean Maramureş a pus la dispoziţie o suprafaţă de teren de 1962 mp, pe strada Dragoş Vodă, nr.35 Construcţia şi dotarea centrului au fost realizate în totalitate  de SERA România.
 Proiectul este unic la nivel de Maramureş. Atât prefectul Anton Rohian cât şi Primarul Ovidiu Nemeş au salutat această realizare care vine în sprijinul copiilor cu nevoi special.
“Este păcat că abia după 24 de ani de la Revoluţia din 1989 s-a realizat acest centru. E important că s-a făcut şi acuma şi ne dăm seama astfel cât de importante sunt aceste parteneriate publice private. Este o investiţie benefică ce ne reaminteşte că aceşti copii cu nevoi special există printre noi, ei sunt cei care sunt mai puţin norocoşi decât copiii noştri, iar noi suntem mai norocoşi decât părinţii lor. De aceea trebuie să le întindem o mână de ajutor”, a subliniat edilul local , Ovidiu Nemeş
               
 Valoarea investiţiei se ridică la 1 187 341 de lei pentru studii, proiecte şi domentaţii tehnice, lucrări exterioare, branşamente le la reţelele de utilităţi  şi 156 233, 78 de lei pentru dotarea cu mobilier, dotarea cabineului de hidromasaj cu căzi,  cabinetelor de kinetoterapie, dotarea cu electrocasnice, perele vertiale. În judeţul Maramureş există un număr de 1825 copii încadraţi în grad de handicap, 934 dintre aceştia fiind încadraţi în tipul de handicap psihic.În Maramureş nu au existat servicii suficiente  în sistemul public sau privat care să rspundă  nevoilor de recuperare constantă şi permanentă a acestor copii. Realizarea Centrului de Recuperare pentru Copiii cu Nevoi Speciale din Sighetu Marmaţiei vine să acopere o parte din această necesitate.
 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.