SIGHET: Comuna Călineşti, un loc unde tradiţiile de Crăciun sunt la ele acasă

SIGHET: Comuna Călineşti, un loc unde tradiţiile de Crăciun sunt la ele acasă

 Frumoasele obiceiuri și tradiţiile de Crăciun, pline de semnificaţii, sunt încă vii în judetul nostru, iar comuna Calinesti pare sa sublinieze si mai mult ca sarbatori ca in Maramures nu gasesti nicaieri. Asa ca ieri 20 decembrie, cu mic cu mare s-au strans in centrul comunei pentru a face cunoscut tuturor frumusetea colindului, a portului dar si a strigatului din coasta.

Calinestenii sunt cunoscuti ca fiind oameni gospodari, cu frica de Dumnezeu si respect pentru traditiile stramosesti. Acest lucru l-au demonstrat si ieri cand in numar mare si-au dat intalnire in centrul comunei pentru a da vestire ca se apropie sarbatoarea cea mare a Nasterii Mantuitorului.
Coconii din Calinesti au pornit apoi cu tiralexa prin sat, iar rasplata nu a intarziat sa apara. Gazdele i-au rasplatit conform traditiei cu mere si nuci.
In ajun de Boboteaza, feciorii se duc pe doua dealuri din jurul satului. De acolo, incalziti de foc, incep sa strige care sunt fetele din sat nemaritate. ”Mai, Braicule, mai, care fata nu se marita?” – se intreaba coconii unii pe altii. 
Despre întemeierea satului Călineşti se povesteşte că, în vremurile de demult, pe locurile unde azi se întinde satul, se găseau păduri de brazi, iar locul din partea de sus a satului numit Bobdini era acoperit cu o frumoasă pădure de stejar. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.