Sfaturi utile impotriva capuselor

Sfaturi utile impotriva capuselor

Pentru ca sezonul muscaturilor de capuse este in toi, Directia de Sanatate Publica Maramures vine in spijinul maramuresenilor cu o serie de sfaturi utile, pentru a preveni aparitia cazurilor de meningita si encefalita a caror vectori sunt capusele si tantarii infectati cu virusuri.

Astfel, Directia de Sanatate Publica recomanda maramuresenilor sa poarte haine deschise la culoare, cu pantaloni lungi introdusi in sosete de culoare deschisa si textura mai deasa; sa poarte pantofi sport deschisi la culoare fara orificii sau decupaje (papucii/sandalele sunt excluse); sa utilizeze substante sub forma de spray/aerosoli, lotiune, unguent prin aplicare pe pielea ce vine in contact cu zone infestate de capuse (maine, brat, antebrat) si utilizarea de substante pe baza de permetrin prin pulverizari asupra hainelor (in special pantofi, sosete, pantaloni); sa trateze prin spalare si uscare cel putin o ora cu aer cald/fierbinte a hainelor folosite in teren dupa activitati desfasurate in zone cu potential de infestare cu ixodide; sa inspecteze corpul cu atentie deoarece capusele se pot fixa oriunde fara a provoca disconfort la atasare sau in timpul hranirii; sa inlature rapid capusele in cazul in care sunt gasite pe corp. Acestea pot fi inlaturate cu ajutorul unei pensete fara cioc prin prinderea cat mai aproape de piele si tragerea in sus, astfel incat rostrul capusei sa nu ramana in piele. Dupa inlaturarea capuselor, pielea trebuie dezinfectata cu alcool. Pe respectiva portiune este necesara aplicarea unui unguent care sa contina un antibiotic cu spectrul larg.

De asemenea, pentru a controla populatia de capuse, Directia de Sanatate Publica Maramures mai recomanda reducerea vegetatiei inalte, tunderea gazonului sau a spatiilor cu iarba; frunzele moarte si ramurile cazute trebuie inlaturate prin ardere; si vegetatia din vecinatatea si de pe peretii caselor este bine sa fie inlaturata; gaurile sau crapaturile din peretii caselor trebuie astupate; trebuie descurajata prezenta rozatoarelor si a animalelor de padure din preajma casei; de asemenea, este necesara aplicarea unor tratamente adecvate asupra animalelor de companie si asupra celor domestice, pe zone restranse si in microfocare. Aplicarea acestor tratamente trebuie efectuata de catre personal calificat si atestat in domeniu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.