Sesiune de informare a beneficiarilor Axei Prioritare

Sesiune de informare a beneficiarilor Axei Prioritare

  Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului a organizat în data de 14 iulie 2011, la Cluj-Napoca, Sesiunea de informare a beneficiarilor Axei Prioritare 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere” Sub – domeniul „Poli de Dezvoltare Urbană”. 

La eveniment au participat Gabriel Friptu, Director General AM POR, reprezentanţi ai Agenţiilor de Dezvoltare Regională (ADR) din regiunile Nord – Vest, Vest şi Centru şi reprezentanţii celor 7 Poli de Dezvoltare Urbană din regiunile menţionate, beneficiari ai Axei Prioritare 1 din  cadrul POR.
Sesiunea de informare susţinută de MDRT la Cluj-Napoca a reunit 33 de participanti şi a avut ca scop prezentarea stadiului în care se află Planurile Integrate de Dezvoltare Urbană (PIDU) depuse de Polii de Dezvoltare Urbană din regiunile Nord – Vest, Vest şi Centru şi identificarea problemelor şi soluţiilor în procesul de contractare sau implementare a proiectelor aferente PIDU.
Întâlnirea a debutat cu prezentarea stadiului proiectelor din PIDU pentru fiecare Pol de Dezvoltare Urbană şi a continuat cu analize şi dezbateri punctuale asupra aspectelor problematice ale proiectelor, respectiv propuneri pentru soluţionarea cât mai eficientă a acestora.
Directorul General al AM POR, Gabriel Friptu a declarat: „Polii de dezvoltare reprezintă un tip de beneficiar important pentru Axa 1 a POR iar stadiul contractării şi implementării proiectelor crează premisele finalizării contractării până la sfârşitul anului. În actualul context se evidenţiază necesitatea unei atenţii deosebite în zona achiziţiilor publice, aplicarea cu stricteţe a reglementărilor în acest domeniu şi evitarea pe cât posibil de a transfera problemele din zona de pregătire a proiectelor în zona de implementare a acestora”. 
În cadrul seminarului au fost prezentate şi măsurile întreprinse de AM POR în vederea îmbunătăţirii gradului de contractare şi de absorbţie a fondurilor alocate prin Axa 1, pentru Sub – domeniul Poli de Dezvoltare Urbană şi acţiunile viitoare privind implementarea Planurilor Integrate de Dezvoltare. 
„Principalele probleme identificate de Polii de Dezvoltare prezenţi la sesiunea de informare de la Cluj sunt legate de: capacitatea şi căile de verificare de către autorităţile publice locale a calităţii documentelor tehnice pregătite de proiectanţi şi posibilităţile de finanţare a proiectelor aflate în listele de rezervă care depăşesc alocarea bugetară a fiecărui Pol de Dezvoltare”, a mai declarat Gabriel Friptu, directorul general al AM POR.
Întâlnirea a avut un real succes, reuşind în egală măsură să informeze şi să ofere suport beneficiarilor în scopul creşterii gradului de absorbţie a fondurilor europene disponibile prin Axa 1 a Programului Operaţional Regional. 
Întâlnirile vor continua şi vor reuni şi celelalte regiuni şi Polii de Dezvoltare ai acestora. De asemenea AM POR va organiza şi o întâlnire pentru Sub-domeniul „Poli de Creştere”.
Axa 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere” Sub-domeniul „Poli de Dezvoltare Urbană” 
La nivelul Regiunii de Nord-Vest există un total de 22 proiecte (18 proiecte finanţabile şi 4 proiecte aflate pe lista de rezervă) în sumă totală de 163.679.084,23 lei.
Regiunea Vest are un total de 13 proiecte depuse a căror valoare solicitată este de 114.522.385,8 lei.
Regiunea Centru are total de 11 proiecte (8 proiecte depuse şi 3 proiecte aflate în pregătire), cu un total de 124.415.559,82 lei.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.