Senatorii au respins iniţiativa legislativă privind consacrarea zilelor de 21 martie şi 6 mai ca sărbători legale

Senatorii au respins iniţiativa legislativă privind consacrarea zilelor de 21 martie şi 6 mai ca sărbători legale

Senatorii au respins, miercuri, propunerea legislativă privind consacrarea zilelor de 21 martie şi 6 mai ca sărbători legale, iniţiată de deputatul minorităţilor Amet Aledin. În susţinerea propunerii legislative deputatul minorităţilor a susţinut că cele două sărbători ale comunităţii musulmane din România sunt celebrate din timpuri vechi iar propunerea vine să le consacre din punct de vedere legislativ.
În cadrul dezbaterilor senatorul PNL Emilian Frâncu a susţinut că nu este nevoie de o lege pentru cele două sărbători.”De ce e nevoie de o lege? În România sunt 18 minorităţi reprezentate în Parlament. La viitorul recensământ vor fi 21. (…) Dacă avem 21 şi fiecare are 4 – 5 zile de sărbători legale… Personal am participat în toate localităţile din Constanţa la sărbători ale comunităţilor, fără să existe lege. Primarii au fost alături de comunitate şi fără lege. Aşa orice minoritate poate avea nenumărate sărbători legale. Nici pentru 1 martie, nici 8 martie nu avem legi, nu avem legi pentru foarte multe sărbători religioase, istorice ale poporului român. Putem avea mai multe sărbători decât are anul. Zile importante din istoria României nu sunt sărbători, nu sunt în lege. Există în Franţa, Germania, o ţară din lume, ca ziua naţională să fie sărbătorită legal de comunitatea românească?”, a întrebat retoric senatorul PNL.Senatorul PSD Toni Greblă a spus, în cadrul dezbaterilor, că obiecţiile sale sunt de principiu şi a afirmat că nu se poate ca toate sărbătorile să fie declarate sărbători legale.

”Consacrarea unei sărbători în rândul unei comunităţi se face prin ea însăşi nu prin impunerea prin lege. Dacă iniţiatorul doreşte doar să fie marcată importanţa acestor două zile nu trebuie să recurgă la procedeul legislativ. Adoptarea proiectului ar însemna încă două sărbători legale, ceea ce nu ar fi tocmai protrivit. Trebuie găsite alte mijloace pentru a încuraja minoritatea, poate împreună cu Ministerul Culturii, să-şi serbeze aceste zile fără a recurge la legislativ” a adăugat social-democratul.La rândul său senatorul PSD Petre Daea a criticat Executivul subliniind şi motivaţia acestuia privind respingerea iniţiativei legislative din cauza lipsei fondurilor.”Aţi văzut prevăzut în actul normativ să se mănânce miel din banii bugetului? (…) Vreau să dau un semnal de gândire în procesarea informaţiilor şi a luării de poziţii în Senat a Guvernului. Aş putea spune că aţi scris degeaba o asemenea motivare. Este deranjant. Tradiţia să se respecte, legea să se aplice", a adăugat Daea AGERPRES
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.