SEMNAL USR: 5 milioane de lei cheltuite pe simpozioane, expoziții și spectacole „culturale”, dar nimic pentru istorie și moștenire. Biserica monument din Buteasa se prăbușește în Anul Cent

SEMNAL USR: 5 milioane de lei cheltuite pe simpozioane, expoziții și spectacole „culturale”, dar nimic pentru istorie și moștenire. Biserica monument din Buteasa se prăbușește în Anul Cent

Biserica de lemn din Buteasa, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, a ajuns într-o stare avansată de degradare. Lăcașul a fost construit după anul 1780 și figurează pe lista monumentelor istorice. Această clasare nu a adus cu sine și o atenție deosebită a autorităților. Deși a fost semnalizată de nenumărate ori situația deplorabilă în care a ajuns monumentul, prea puțini au mișcat vreun deget.

În 2011 preotul paroh din localitate a angajat o firmă pentru a face evaluarea lucrărilor și devizul. Reabilitarea a fost estimată la 500.000 de lei. Procedura s-a blocat la nivelul Direcției pentru Cultură, care nu a primit de la minister, prin Secretariatul de stat pentru Culte, sumele pentru repararea monumentului. Acum 8-9 ani pictura mai putea fi refăcută. Între timp, pereții interiori, din lut bătut pe scândură, s-au prăbușit în totalitate. Acoperișul din șindrilă este deteriorat în cea mai mare parte. La felul în care arată, doar norocul pare să țină scheletul acoperișului în picioare până la primăvară.
Sesizat asupra situației în care a ajuns monumentul, deputatul USR, Vlad Duruș, s-a deplasat vineri, 16 noiembrie, în localitatea Buteasa. „Remarc cu revoltă starea în care a ajuns un monumen de cult a cărui vechime trece de 200 de ani. Mă întreb de ce nu a figurat pe lista de proiecte ale autorităților județene propuse spre finanțare din bugetul de Centenar?! Dacă tot s-au finanțat simpozioane și spectacole în Maramureș de peste 5.000.000 de lei în acest an, a căror efect s-a evaporat înainte de a se termina „proiectul”, de ce nu a existat interes și pentru ceva care să rămână peste ani? Nepăsare pentru istorie nu a fost doar la nivel local. Uitați-vă la cum arată casa memorială a lui Iuliu Maniu! Uitați-vă la cum arată casa lui Gheorghe Pop de Băsești! Casa lui Brâncuși s-a dărâmat deja acum câteva luni… Acesta este Centenarul nostru – milioane către bairamuri (pentru sifonarea bugetului), în timp ce istoria noastră se prăbușește în nepăsare. N-ai cum să nu te revolți când vezi așa ceva…”, a spus deputatul Vlad Duruș.
Parlamentarul s-a angajat să facă demersuri imediate către Ministerul Culturii pentru încercarea de salvare a monumentului. Este greu de înțeles cum a fost lăsat monumentul, de către autorități și biserică, să ajungă într-o asemenea stare. 
Biroul comunicare,
Cabinet parlamentar deputat Vlad Emanuel Duruș 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.