VIDEO | Șeful ITM Maramureș: ”Transferul contribuțiilor a avut impact pozitiv”

18.530 de angajatori activi erau înregistrați în Oficiul Național al Registrului Comerțului, la data de 1 ianuarie 2018, în vreme ce județul Cluj, spre exemplu, avea aproape 32.000 de angajatori activi. Salariații activi erau, în Maramureș, în număr de aproximativ 110.000. Datele sunt în evidența Inspectoratului Teritorial de Muncă și corespund raportului de activitate întocmit pentru anul 2018. Cifrele mai indică, printre altele, că transferul contribuțiilor de la angajator la angajat a avut un impact pozitiv.

Oficialii Inspectoratului Teritorial de Muncă Maramureș arată că în anul 2018 au fost o mulțime de schimbări legislative importante, între acestea și trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat. În primele 3 luni ale anului 2018, inspectorii ITM alături de conducere au promovat ceea ce Guvernul și Ministerul Muncii au hotărât anul trecut prin acest transfer al contribuțiilor.

”Deși mare parte din societate a fost suspicioasă, au fost temeri sociale masive, impactul social al acestui transfer a fost pozitiv. Așa cum probabil s-a spus și de la Administrația Financiară, impactul social, economic al acestor măsuri a fost pozitiv, ducând până la urmă la o mai mare disciplină și chiar la o colectare mai mare. Din punctul nostru de vedere, a însemnat o disciplină mai serioasă în sensul raporturilor de muncă și al conștientizării raporturilor dintre angajat și angajator”, declară inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Maramureș, Dragoș Năcuță.

În 2018, activitatea de control a Inspectoratului Teritorial de Muncă Maramureș s-a desfășurat în baza unui program propriu de acțiuni, aprobat de Inspecția Muncii.

”În ONRC, la 1 ianuarie 2018 se aflau 18.530 de angajatori activi din care 12.592 au cel puțin un salariat, în comparație cu Clujul, să vă faceți o idee, care are aproximativ 32.000 de angajatori, ceea ce plasează județul Maramureș în prima jumătate ca număr de angajatori. Este important în sensul în care există o cultură a antreprenoriatului, raportat la populația județului, aproape 19.000 de angajatori este un număr mare. Numărul de salariați activi aproximativ 110.000, contracte de muncă 121.578 din care pe durată nedeterminată 115.372, iar pe durată determinată, 6.206.”, mai precizează inspectorul șef Dragoș Năcuță.

Oficialii ITM au mai arătat că prin acțiunile instituției s-a dorit o mai bună aplicare de către angajator a prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă. De asemenea, s-a urmărit informarea și conștientizarea angajatorilor cu privire la modificările legislative apărute în domeniul legislației muncii, utilizarea de metode de inspecție și proceduri aliniate la cele mai bune practici folosite în țările membre ale Uniunii Europene și s-au realizat acțiuni de prevenție ca urmare a introducerii în legislație a unor norme noi de aplicare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.