ȘEDINȚĂ: Consiliul Județean , partener în proiectul Summitul Tinerilor, ediția a III-a

ȘEDINȚĂ: Consiliul Județean , partener în proiectul Summitul Tinerilor, ediția a III-a

19 din cei 35 de aleși județeni s-au întâlnit joi, 1 noiembrie 2018, în ședința extraordinară condusă de președintele Gabriel Zetea, pentru a vota patru proiecte aflate pe ordinea de zi.

Înainte de debutul ședinței, scriitoarea Virginia Paraschiv și medicul Mihai Ganea au oferit tuturor aleșilor județeni prezenți, primul volum din seria celor cinci cărți care urmează să fie publicate, intitulat ”Testament filozofic” – Vol I, autor Mihai Ganea.  Potrivit scriitoarea Virginia Paraschiv, acest prim volum este prezentarea unui dosar de urmărire informativă realizat împotriva lui Mihai Ganea, de către Securitate, în timpul regimului comunist. Șeful administrației județene, Gabriel Zetea a mulțumit pentru acest volum, exprimându-și speranța că astfel de fapte odioase nu se vor mai întâmpla în România. Consilierul județean Teodor Ardelean și-a exprimat solidaritatea și simpatia față de cei doi autori, arătându-se uimit de curajul pe care l-au avut, acela de a solicita dosarele și, mai mult, de a face publice informațiile adunate de-a lungul timpului. Și consilierul județean Anton Rohian a arătat că acest volum merită studiat cu mare atenție, în timp ce vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș a transmis gândurile sale de prețuire față de Virginia Paraschiv și Mihai Ganea. 

După debutul ședinței s-a adoptat un Acord de cooperare între Agenția Națională a Funcționarilor Publici și Județul Maramureș prin Consiliul Județean, cu privire la organizarea Reuniunii grupului de experți în domeniul selecției de personal din cadrul Oficiului European pentru Selecția Personalului – EPSO. Scopul acordului îl reprezintă colaborarea celor două instituții în vederea organizării și bunei desfășurări a evenimentului privind calendarul actualizat al reuniunilor informare organizate în România pe durata mandatului la Președinția Consiliului UE, respectiv Reuniunea grupului de experți în domeniul selecției de personal din cadrul Oficiului European pentru Selecția Personalului, în perioada 11 – 12 martie 2019 în Baia Mare, Maramureș. 
Următoarele două proiecte aprobate sunt în domeniul sănătății. În luna iulie 2018 s-a lansat în cadrul POR 2014 – 2020 un apel pentru proiecte retrospectiv, existând posibilitatea recuperării din fonduri europene a sumelor investite pentru dotarea cu echipamente și aparatură medicală în Ambulatorii și Unități Primiri Urgențe din cadrul spitalelor, respectiv lucrări de reabilitare/ extindere/ modernizare aferente acestora. La solicitarea expresă a Ministerului Sănătății, de implicare și sprijin a Consiliilor Județene în această acțiune, a fost semnat un Acord de Parteneriat între Ministerul Sănătății (lider de proiect), Județul Maramureș, Județul Sălaj, Spitalul Județan de Urgență Zalău, Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, Spitalul Orășenesc Târgu Lăpuș, Spitalul de Recuperare Borșa, Spitalul Municipal Sighetu Marmaței. Este vorba despre priectul ”Îmbunătățirea accesului populației din județene Sălaj și Maramureș la servicii medicale de urgență”, în vederea promovării spre finanțare în cadrul POR 2014 – 2020. Valoarea totală a proiectului este de 7.727.224,32 lei (inclusive TVA), din care valoarea totală eligibilă este de 7.727.224,32 lei și valoarea totală neeligibilă de 0 lei. 
Al doilea proiect din domeniul medical adoptat de consilierii județeni în ședința extraordinară este cel privind ”Asigurarea accesului la servicii de sănătăte în regim ambulatoriu pentru populația județului Maramureș”, în vederea promovării spre finanțare în cadrul POR 2014 – 2020. Pentru a fi recuperate din fonduri europene sumele investite pentru dotarea cu echipamente și aparatură medical în Ambulatorii a fost încheiat un acord de parteneriat, unde lider de proiect este Ministerul Sănătății, iar partenerii sunt: Județul Maramureș, Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, Spitalul Orășenesc Târgu Lăpuș, Spitalul de Recuperare Borșa, Spitalul Municipal Sighetu Marmației, Spitalul de Pneumoftiziologie ”Dr. Nicolae Rușdea” Baia Mare, Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare. UAT Județul Maramureș în calitate de Partener 2 va fi implicat în activitatea de management necesară implementării proiectului și activitatea de informare și publicitate. Proiectul propus este în valoare de 9.599.869,79 lei (inclusiv TVA), din care partea aferentă cofinanțării a UAT Județul Maramureș este de 3.675,45 lei, reprezentând 0,038% din valoarea eligibilă a proiectului. 
Al patrulea și ultimul proiect adoptat în ședința din 1 noiembrie a fost cel privind încheierea unui Acord de cooperare cu Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Maramureș în vederea realizării în comun a proiectului Summitul Tinerilor, ediția a III-a, din cadrul programului Baia Mare – Capitala Tineretului din România. Proiectul cuprinde mai multe acțiuni care se vor desfășura pe raza municipiului Baia Mare și își propune să creeze contextul pentru ca tinerii lideri din țară să înțeleagă mai bine oportunitățile care derivă din apartenența României la Uniunea Europeană și modul în care vocea tinerilor poate conta în deciziile europene. Prin Hotărârea Consiliului Județean Maramureș nr. 175/2017 s-a aprobat Declarația de intenție de susținere a candidaturii municipiului Baia Mare la titlul de Capitala Tineretului din România 2018 – 2019. Aleșii județeni au votat pentru aprobarea Acordului de cooperare, dar și pentru acordarea unei susțineri financiare în sumă de 50.000 de lei.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.