EXPOZIȚIE DOCUMENTARĂ: George Pop de Băsești și Marea Unire a Românilor

EXPOZIȚIE DOCUMENTARĂ: George Pop de Băsești și Marea Unire a Românilor

 Expoziția documentară ”George Pop de Băsești și Marea Unire a Românilor”, realizată de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, a fost deschisă publicului vizitator, în incinta Casei memoriale „George Pop de Băsești”, începând cu data de 30 octombrie. Proiectul cultural ”George Pop de Băsești și Marea Unire a Românilor” se înscrie între proiectele dedicate Centenarului Marii Uniri (1918-2018), depuse de către Consiliul Județean Maramureș și aprobate de Guvern prin Comitetul Interministerial pentru Centenar, finanțat de către Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Expoziția documentară ”George Pop de Băsești și Marea Unire a Românilor” oferă publicului vizitator informații cu privire la procesul istoric de formare a României Mari, context în care este scos în evidență rolul important pe care George Pop de Băsești (1835-1919), lider politic al românilor din Transilvania, l-a avut în lupta pentru unitatea națională. În circuitul expozițional, ca o mărturie a contribuției maramureșenilor la formarea României moderne, un loc important îl ocupă galeria delegaților aleși și de drept la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din ziua de 1 Decembrie 1918, din actualul județ Maramureș. În perioada respectivă, zona Codru făcea parte din județul (comitatul) Sălaj, motiv pentru care organizatorii expoziției au considerat oportun să îi readucă în memoria colectivă și pe delegații aleși din partea Cercului electoral Cehul Silvaniei dintre care unii își dorm somnul de veci în localitatea Băsești sau în împrejurimi. Sunt oferite, de asemenea, informații referitoare la viața și activitatea lui George Pop de Băsești. Vizitatorul poate afla despre evenimentele mai importante din viața tribunului, evenimente dintre care unele sunt detaliate prin intermediul textelor, a imaginilor și a reproducerilor documentare. 
O atenție deosebită este acordată Mișcării memorandiste a românilor din Transilvania și Ungaria (1885-1895), George Pop de Băsești având un rol esențial în desfășurarea acelor momente istorice de mare importanță pentru națiunea română fiind evidențiată și contribuția locală, respectiv a locuitorilor din Băsești. 
În același context de informare documentară este abordat rolul familiei George Pop de Băsești, atât prin intermediul imaginilor cât și a documentelor păstrate în colecțiile Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș. Mai sunt aduse în fața vizitatorului evenimente desfășurate în perioada anterioară Marii Uniri, respectiv cele petrecute între anii 1914-1918. Pentru a contura o imagine de ansamblu asupra perioadei amintite sunt reliefate momentele cele mai importante, respectiv, declanșarea Marelui Război, în vara anului 1914, intrarea României, după 2 ani de neutralitate, în război de partea Antantei, august 1916. Unirea Basarabiei și Bucovinei cu România, în martie respectiv în noiembrie 1918. Este urmărit firul evoluției politice, rolul important al Partidului Național Român, al cărui președinte, din anul 1902, a fost George Pop de Băsești, rolul Consiliului Național Român Central în pregătirea și desfășurarea Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia din ziua de 1 Decembrie 1918, prezidată de George Pop de Băsești. O bună parte din materialul documentar este expus (copii) în cele cinci vitrine. 
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.