VIDEO | Se preiau din nou cereri de plată la APIA

Preluarea cererilor pentru subvențiile agricole s-a reluat începând de luni, 6 aprilie, după ce întregul proces a fost suspendat circa 2 săptămâni. Legătura cu funcționarii APIA se va face în tot acest timp prin mijloace de comunicare online.

Prin Ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale 89/3 aprilie, 2020, prin care a fost aprobată primirea cererilor de plată, aferente campaniei 2020, prin utilizarea aplicației online, IPA și a mijloacelor electronice și de comunicații, precum și a sistemului IACS, începând din 6 aprilie, 2020, a fost reluată campania de închidere și depunere de către fermieri a cererilor unice de plată, pentru suprafețele de terenuri pe care le utilizează, dar și pentru animale.

”Documentele justificative a cererilor de plată pentru toate schemele de finanțare care se derulează prin APIA, vor fi expediate prin canale de comunicare online. Se va ține legătura cu fermierii telefonic acolo unde fermierii nu au posibilitatea să trimită aceste documente în sistem online. Fermierul va completa și o declarație prin care își va da acordul legat de cererea de plată, urmând ca ulterior să se prezinte la APIA, atunci când se va putea, pentru a semna documentele necesare. În această perioadă a stării de urgență se va desfășura activitatea APIA normal, dar fără prezența fermierilor la sediul instituției noastre”, spune Ioan Florin Urs, director executiv APIA Maramureș.

Important de precizat este faptul că absolut niciun fermier nu va rămâne cu cererea nedepusă. Astfel, în această perioadă, producătorii agricoli care au internet  își pot accesa contul de pe lpis.apia.org.ro  și pot parcurge singuri, de acasă, această etapă. Mai departe funcționarii APIA iau legătura cu primăriile unde transmit listele cu fermierii pentru care trebuie să fie eliberate documentele care dovedesc că terenul agricol se află la dispoziția solicitanților. În tot acest timp, primăriile vor asigura transferul documentelor cerute de APIA. Producătorii agricoli care depun cererea pentru subvenții în premieră în acest an trebuie să contacteze APIA pentru a primi RO de fermier după ce esre înregistrat în Registrul fermierilor. Mai departe urmează indicațiile cerute de funcționarul APIA la care este repartizat.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.