Se împlinesc 676 de ani de la primul document privilegiat al orașului Baia Mare păstrat în forma sa originală

Situat pe malul stâng al râului Săsar, la Poalele Munților Gutin, Baia Mare, a beneficiat de așezarea naturală extrem de favorabilă evoluției, încă de la începuturile sale ca oraș medieval. Primul document privilegiat al orașului Baia Mare, păstrat în forma sa originală, este diploma emisă de regele Ludovic I. în anul 1347 în 20 septembrie.

Conform prevederilor din acest document, locuitorii din orașul Baia Mare au primit libertatea de a-și alege judele, jurații și parohul, dreptul de judecată în interiorul orașului, dreptul de practicare a comerțului cu scutire de vamă pentru anumite produse, precum și dreptul de organizare, o dată pe an, a târgurilor de 15 zile, alături de cel de a construi un sistem fortificat de apărare. Prin aceiași diplomă, au fost stabilite hotarele proprietăților orașului la trei mile de jur împrejur cu excepția pământurilor, pădurilor și moșiilor nobililor.

Acest act privilegial, care amintește pentru prima dată de mineritul din zonă, cuprinde o serie de măsuri organizatorice care vizau activitățile desfășurate pe teritoriul orașului cum ar fi dreptul minerilor de a-și alege anual un jude al lor care, printre altele avea și dreptul de a judeca toate învinuirile legate de minerit.

În componența conducerii orașului intrau jurații aleși anual de orășenii înstăriți, iar din rândul lor era ales judele primar care putea să ocupe această funcție mai mulți ani succesiv. Magistratul dezbătea problemele comunității și lua hotărâri care erau consemnate în acte oficiale întărite cu semnături și sigilii.

Tiparul sigiliului octogonal al orașului Baia Mare din secolul XIV îl are în mijloc pe regele Stefan I. al Ungariei, încoronat în vârful unei stânci, cu mărul de țară în mână. În partea stânga a stâncii, sub intrarea în mina, se poate vedea un miner cu ciocan, fiind un simbol pentru activitatea miniera din Baia Mare. Inscripția din jurul sigiliului este ”Sigilium de Rivulo Dominarum. Mutuus amor civium optimum est civitatis firmamentum”  – Sigiliul orașului Râul Doamnelor. Dragostea dintre cetățeni este suprema tărie a orașului.

Vechile documente privilegiale conturează imaginea adevărată a dezvoltării autonomiei interne, temelie trainică a vieții orășenești pe parcursul existenței sale, care a asigurat localității Baia Mare, locul potrivit în rândul orașelor libere regale din Ungaria medievală.

 

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.