Se evaluează pagubele produse de ape în Maramureș

Ploile abundente au dus la formarea de torenți pe versanți, la creșterea nivelurilor și debitelor văilor și pâraielor. Văile și pâraiele din 12 unități administrativ-teritoriale – Vișeu de Sus, Recea, Coltău, Tăuții Măgherăuș, Groși, Seini, Cupșeni, Ruscova, Oncești, Bistra, Moisei, Vișeu de Jos – respectiv 21 de localități, s-au revărsat și au inundat gospodării, au afectat infrastructura rutieră, obiective sociale și economice, terenuri arabile, dar și construcții hidrotehnice.

Apele revărsare ale văilor și pâraielor au inundat 33 de subsoluri, 45 de anexe gospodărești, subsolul unui bloc de locuințe, respective al unei grădinițe, 167,6 hectare de teren arabil, 25 hectare de pășuni și fânețe, 15 km de drum agricol.  Șuvoaiele de apă au transportat aluviuni, material lemnos, pietriș care au colmatat și distrus un podeț.

”Chiar dacă au fost emise avertizări de cod portocaliu în mai multe bazine hidrografice din județ, efectele negative ale fenomenelor hidrometeorologice periculoase s-au datorat torenților formați pe versanți care au contribuit la creșterea văilor și pâraielor de pe raza unităților administrativ-teritoriale. Pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenție Bogdan Vodă și Secția de Pompieri Vișeu de Sus au acționat cu autospecialele și motopompele din dotare pentru evacuarea apelor din 10 gospodării și trei curți în localitățile Vișeu de Sus, Strâmtura, Săliștea de Sus și Vișeu de Jos. De asemenea și comitetele locale pentru situații de urgență din localitățile afectate au intervenit cu personal și mijloace tehnice pentru gestionarea cu eficiență generate de inundații și fenomenele meteorologice periculoase”, a spus președintele CJSU, prefectul Vasile Moldovan.

De asemenea au fost afectate de ape 0,3 km de drum național, 0,3 km de drum județean, 2 km de drumuri comunale, 59,6 km de străzi și ulițe, șase poduri,  21 podețe, 5 km de rețele de canalizare, apărări și eroziuni de mal. Creșterea debitelor și nivelului râului Băița a afectat o lucrare de apărare de mal din anrocamente, pe o lungime de 0,35 km în zona de confluență cu râu Lăpuș. A fost afectată apărarea de mal executată pentru stabilizarea malului drept al râului Lăpuș, pe o lungime de 0,40 km, Administratorii sectoarelor de drumuri au intervenit și acționat pentru îndepărtarea materialului aluvionar rămas pe carosabil. Evoluția situației hidrometeorologice este monitorizată permanent de către dispeceratele SGA Maramureș și ISU Maramureș.

La nivelul județului a fost centralizată situația pagubelor produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase și a fost transmisă la nivel central. Verificarea și evaluarea obiectivelor afectate de inundații vor fi făcute de echipe mixte, stabilite prin ordin al prefectului.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.