S-a lansat Programul Rabla pentru electrocasnice

Ministerul Mediului a lansat joi cea de-a doua ediție a Programului Rabla pentru electrocasnice. Începând de vineri, 24 mai, persoanele fizice se pot înscrie prin intermediul aplicației electronice pe pagina web a Administrației Fondului pentru Mediu.

Programul Rabla pentru electrocasnice are caracter multianual şi se aplică la nivel naţional. Prin acest program Ministerul Mediului își propune să crească gradul de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice, precum și stimularea achiziționării de electrocasnice eficiente energetic.

Finanțarea se va acorda sub formă de vouchere, pentru achiziționarea de echipamente electrice și electronice de uz casnic. Un element de noutate al programul din acest an îl reprezintă posibilitatea modificării, de către solicitant, a informațiilor introduse eronat (cu excepția CNP), prin utilizarea codului unic de accesare a înscrierii, până în momentul semnării contractului de finanțare. Altă noutate pentru această sesiune este posibilitatea de a modifica eficiența energetică a unui echipament aprobat, doar de la o clasă superioară la o clasă inferioară, până în momentul utilizării voucherului, cu modificarea sumei aferente fiecărei categorii de echipament. Persoana fizică beneficiază de valoarea unui voucher la achiziţionarea unui EEE (echipament electronic și electrocasnic) eligibil, în schimbul predării unui DEEE (deșeu de echipament electronic și electrocasnic) echivalent, cu excepția mașinilor de spălat vase care vor putea fi achiziționate la schimb cu oricare alt electrocasnic din program (frigider, televizor, aer condiționat, mașină de spălat rufe). Schimbul se face în sistem 1:1, la adresa menționată de solicitant, iar predarea echipamentului vechi se va face în momentul livrării celui nou achiziționat.

Se acorda 200 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficiența energetică A++;  300 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficiența energetică A+++;  300 lei pentru mașini de spălat vase cu eficiența energetică A++; 400 lei pentru mașini de spălat vase cu eficiența energetică A+++; 400 lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiența energetică la răcire (A+++/ A++); 300lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficiența energetică A++; 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficiența energetică A+++,200 lei pentru televizoare cu eficiența energetică A și A+, 400 lei pentru televizoare cu eficiența energetică A++ și A+++.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.