Scrisoare deschisă: Domnului primar al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș

Constatăm încă o dată că dezbaterea bugetului local este doar o „afacere” de birou. Discuțiile se rezumă la schimbul de opinii între birouri și la implementarea pseudo-viziunii unei singure persoane. Atrag atenția executivului Primăriei că banii din buget nu constituie „dar manual”, din care să finanțați ce vă convine și să sprijiniți clientela personală.

De 8 ani ne ”construiți” parcuri industriale, aqua-park-uri, reabilitați Piața Izvoarele, Piața Revoluției, mutați sediu serviciului de evidență a persoanei într-un spațiu în care oamenii să nu simtă că stau ca vitele, ridicați stadion nou, înființați echipe de champions league. Nimic din toate acestea nu există. În schimb, banii de la buget s-au dus. Ați cheltuit chiar mai mult decât aveați. Din bugetul pe 2016 au trebuit acoperite datoriile pe care le-ați făcut în 2015. Peste 70.000.000 de lei, așa cum declara la acea vreme primarul interimar Marinel Rob, care și azi vă stă alături în calitate de viceprimar. În urma dezastrului financiar din 2015 s-a ajuns la falimentul sportului. Cluburile de handbal și fotbal, pentru care din bugetul municipiului s-au alocat peste 10 milioane de euro, au fost închise. Jucători, antrenori, furnizori au rămas neplătiți.

Azi aflăm că Primăria are datorii din 2018 către firma de salubritate, URBIS, jucătorii de la clubul sportiv și diverși contractanți. Drumurile din oraș sunt într-o stare deplorabilă, dar s-au cheltuit zeci de milioane de lei pentru întreținere. Principalele bulevarde sunt nereabilitate de când ați venit în primărie. Bulevardul Independenței este plin de gropi și plombe cu valabilitate de două săptămâni. Bulevardul Traian seamănă cu suprafața Planetei Marte.

În afară de taxe și impozite, datoria publică, pungile de sărăcie de la Pirită, Craica, Cuprom, și spațiile verzi neîngrijite, a mai crescut ceva în Baia Mare? La inițiativa dumneavoastră ați majorat taxele și impozitele. Majoritatea băimărenilor plătesc, cu minimum 30% mai mult impozit comparativ cu anul precedent. Datoria publică a municipiului a crescut cu 100.000.000 de lei pentru următorii 20 de ani. Ratele le vor plăti băimărenii și copiii lor. Măcar din respect pentru banii cu care contribuie la buget trebuie să provocați dezbateri serioase pe Legea bugetului. Finanțarea diverselor spectacole, pentru a întreține afacerile unor apropiați, nu mai trebuie să fie pe agenda de priorități a municipiului. Suferim la prea multe capitole ca să cheltuim anual aproape 2 milioane de euro pe lucruri care țin 3 zile.

Administrațiile publice serioase au deschise șantiere pe proiecte finanțate din fonduri europene pe exercițiul financiar 2014-2021. În Consiliul Local Baia Mare abia acum se aprobă indicatorii tehnico-economici la unele proiecte. Nu avem nimic în execuție. Pe când începem… se termină perioada de finanțare.

Convocați dezbateri publice pe buget în fiecare cartier, pentru ca sumele să fie folosite pentru nevoile reale ale orașului. USR Baia Mare a identificat, prin discuții cu cetățenii din fiecare cartier, zeci de propuneri care trebuie să se regăsească în proiectul de buget. Vi le vom înainta, cu convingerea că nu puteți ignora problemele comunității.

Dați orașului pe care-l iubim șansa de a avea un viitor! Nu-l îngropați printr-un individualism păgubos!

Dan IVAN, președinte USR Maramureș   

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.