SCHIMBĂRI: Episcopia Maramureșului și Sătmarului are stemă nouă

SCHIMBĂRI: Episcopia Maramureșului și Sătmarului are stemă nouă

 Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului are începând din această lună o stemă nouă. Reprezentanții episcopiei au dorit reînnoirea stemei pentru a conține mai multe elemente de identitate locală.

Stema are ca scop ilustrarea trecutului pravoslavnic și viața bisericească din ținuturile Maramureșului și Sătmarului, și  nu de a evidenția elemente de etnografie și artă populară.
 “Stema este flancată de doi îngeri păzitori, în mijloc apare mitra episcopală  și cu crucea maramureșeană pe ea. În medalion, în locul mântuitorului Iisus Cristos, a fost pus Sfântul Iosif Mărturisitotul, cel care este emblematic pentru Episcopia Maramureșului. Sigur că apare, ca și biserică, catedrala cea nouă din Baia Mare cu hramul Sfânta Treime, iar de-o parte și de alta apare capul zimbrului și jos va fi scris: <<Un Domn, o credință, un botez>>”, a spus Cristian Ștefan, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului.
Reprezentanții episcopiei spun că reînnoirea stemei era necesară pentru a putea fi în acord cu evoluția bisericii în această zonă a țării.
 “Era și necesar să fie schimbată pentru că lucrurile s-au schimbat de-a lungul timpului și să fie actual mai ales că zimbrul reprezintă domnitorii, voievozii maramureșeni,  și Episcopia Maramureșului până după 1990 nu a avut niciodată  o catedrală stabilă și atunci era nevoie să fie ca un simbol al noii eparhii”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.
Stema a fost realizată în cadrul episcopiei și a fost gândită de Dumitrița Filp, care este absolventă de teologie. Noua stemă a fost aprobată în ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 9 februarie 2017.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.