Sărbătoarea Paștelui comemorează Învierea Domnului nostru Iisus Hristos

Sfintele Pasti sunt praznuite de catre Biserica Ortodoxa anul acesta pe 2 mai . Aceasta sarbatoare comemoreaza invierea Domnului nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, care a biruit moartea. 

Invierea Mantuitorului nostru Iisus Hristos din morti este considerata ca fiind centrul credintei crestin ortodoxe. Sfintele Pasti sunt precedate de douasprezece saptamani de pregatire: duminicile premergatoare postului, Postul Mare si Saptamana Patimilor. In acest interval credinciosii trebuie sa se roage, sa isi ierte apropiatii, sa tina post si sa se impace cu toate persoanele cu care sunt certati. De asemenea, Sfintele Pasti marcheaza tinerea a mai multor slujbe imbinate intr-una singura.

Pastele crestin dureaza 40 de zile, intre sarbatoarea Invierii Domnului (prima duminica de Pasti) si sarbatoarea Inaltarii Domnului, praznuita de catre biserica la 40 de zile de la Inviere, mereu intr-o joi. Mai mult decat atat, primele 3 zile din cele 40 de zile pascale reprezinta momente de mare sarbatoare. La cateva zile dupa ce Mantuitorul a intrat in Ierusalim, Acesta a fost judecat si rastignit. Mai apoi a murit pe cruce si a fost pus in mormant. Totusi, la trei zile distanta, intr-o duminica dis-de-dimineata, Hristos a Inviat si a devenit astfel biruitor. In majoritatea tarilor crestine, primele doua zile de Pasti sunt recunoscute ca fiind zile libere, cu exceptia Statelor Unite unde doar duminica Pastelui este sarbatorita, nu si lunea Pastelui.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.